دوره 2، شماره 2 - ( 6-1391 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 147-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farmahini Farahani M, Ghamari zare Z, Ghorbani M, purfarzad Z. Effect of Tavassol prayer on mental health of second year nursing students of School of Nursing. cmja 2012; 2 (2) :135-147
فرمهینی فراهانی مولود، قمری زارع زهره، قربانی مجتبی، پورفرزاد زهرا. تأثیر دعای توسل بر سلامت روان دانشجویان سال دوم دانشکده پرستاری. فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (2) :135-147

1- کارشناسی ارشد پرستاری، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- ، گروه پرستاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- کارشناسی ارشد آموزش پرستاری، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی ، pourfarzad@arakmu.ac.ir

مقدمه: سلامت روانی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در ارتقاء و تکامل انسان ها به ویژه در­ دانشجویان از اهمیت بسیاری برخوردار­ است . مطالعات نشان ­ می­دهد ­که درصدهای متفاوتی از دانشجویان ­ مبتلا ­ به انواع ­ اختلالات و مشکلات روان شناختی می باشند. هدف از این پژوهش، تاثیر دعای توسل بر سلامت روان دانشجویان پرستاری سال دوم دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

مواد و روش ها: مطالعه حاضر نیمه تجربی در دو گروه به روش پیش آزمون - پس آزمون است. کلیه دانشجویان پرستاری سال دوم (58 نفر) با شیوه سرشماری در این پژوهش شرکت کردند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (31 نفر) و کنترل (27 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه سلامت عمومی 28 سؤالی( GHQ-28 ) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. در مرحله مداخله در گروه آزمون؛ قرائت دعای توسل دو بار در هفته به مدت 4 هفته انجام شد. سلامت روان دو گروه در مرحله قبل و یک ماه پس از مداخله سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمون های میانگین، انحراف معیار، تی زوجی و مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: نتایج آزمون آماری t زوجی نشان داد که در گروه آزمون، در مقایسه مرحله قبل و بعد، میانگین نمره کل سلامت روان اختلاف معناداری نداشته است (19/0 = p)؛ اما در مقایسه میانگین نمرات در زیر مقیاس اضطراب و افسردگی تفاوت معناداری وجود داشت (05/0> p ). در حالیکه نتایج آزمون آماری t زوجی در گروه کنترل نشان داد که در نمره کل سلامت روان و زیر مقیاس های مربوط به آن اختلاف معناداری بین مراحل قبل و بعد وجود نداشت (05/0 < p ).

نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر تاثیر دعای توسل بر سلامت روان در زیرمقیاس های اضطراب و افسردگی پیشنهاد می شود پژوهش هایی با برنامه نظارتی مستقیم بر قرائت دعا و در گروه های دسته جمعی به منظور اضافه نمودن به یافته ها انجام دهند.

واژه‌های کلیدی: دانشجوی پرستاری، دعا، سلامت روان