Mosavi A, Ebrahimi M, Jorbonian A. Effect of short-term consumption of spinach powder on the aerobic and anaerobic performance of the upper and lower body of active young people. cmja 2024; 14 (3) :37-46
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-984-fa.html
۱- کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
۲- استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
۳- استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، jorbonian.a@guilan.ac.ir
چکیده: (۴۵۶ مشاهده)
هدف: با توجه به تنوع مکملهای غذایی، انتخاب یک مکمل مناسب و در دسترس برای بهبود عملکرد ورزشی از اهمیت بالابی برخوردار است. اسفناج یکی از این مکمل های غذایی است که دارای نیترات/نیتریت غیر ارگانیک است که به نظر می رسد عملکرد عروقی، شناخت و عملکرد فیزیکی را افزایش میدهد. از این رو، هدف از مطالعۀ حاضر، اثر مصرف کوتاهمدت پودر اسفناج بر عملکرد هوازی و بیهوازی افراد جوان فعال میباشد.
روش کار: پس از مشخص کردن معیارهای ورود به تحقیق، تعداد 14 نفر از زنان و مردان سالم و فعال (سن: 1/81 ± 22/71 سال، شاخص توده بدنی: 2/57 ± 22/70 کیلوگرم بر مترمربع) در این پژوهش شرکت کردند. از آزمودنی ها، رضایت نامه کتبی آگاهانه دریافت شد سپس بهصورت تصادفی به دو گروه مکمل (50 گرم در روز پودر اسفناج) و دارونما (50 گرم در روز آرد برنج+رنگ سبز خوراکی) تقسیم شدند که بهمدت 14 روز مصرف کردند. قبل و 48 ساعت پس از آخرین وهلۀ مصرف مکمل، عملکرد هوازی و عملکرد بیهوازی بالاتنه و پایین تنه افراد توسط آزمونهای ارگومتر آستراند، تردمیل بروس، وینگیت 30 ثانیهای پا و کرنک 30 ثانیهای دستی مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور آنالیز دادهها از آزمون تحلیل واریانس 2×2 و مقایسههای زوجی بونفرونی در نرمافزار SPSS نسخه 26 استفاده گردید.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف 14 روز مصرف پودر اسفناج، اثر معنیداری بر حداکثر اکسیژن مصرفی در آزمونهای بیشینه (0/59p=) و زیربیشینه (0/08p=) و همچنین اوج (0/12p=)، میانگین (0/46p=) و حداقل (0/63p=) توان بیهوازی، حداکثر سرعت پدالزدن (0/55p=) و مدت زمان حفظ حداکثر سرعت در بالاتنه (0/12p=) و پایینتنه (0/97p=) را نداشت.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف کوتاهمدت اسفناج، منجر به بهبود عملکرد هوازی و بی هوازی افراد فعال نمی شود. بنابراین نتایج مربوط به استفاده از اسفناج جهت بهبود شاخصهای عملکرد ورزشی را حمایت نمیکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی