چکیده
زمینه و هدف: تهوع و استفراغ از عوارض شایع شیمی درمانی است که جهت کنترل آن معمولاً از ترکیب درمانهای دارویی و غیر دارویی استفاده میشود. انجام طب فشاری از درمانهای غیر دارویی پیشنهادی در این مورد است. هدف مطالعه تعیین تأثیر طب فشاری بر تهوع استفراغ ناشی از شیمی درمانی در کودکان سن مدرسه مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد است.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 120 کودک مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد تحت شیمی درمانی به دو گروه آزمون و پلاسبو تقسیم شدند. ابتدا شدت تهوع در هر دو گروه با استفاده از خطکش دیداری ده شمارهای اندازهگیری شد. سپس فشار انگشتی بر روی نقطهی P6 (گروه آزمون) و نقطهی SI3 (گروه پلاسبو) اعمال شد. شدت تهوع بلافاصله و یک ساعت بعد از مداخله با (خطکش دیداری ده شمارهای) و 12 ساعت بعد از مداخله میزان تهوع استفراغ با استفاده از پرسشنامهی تهوع استفراغ رودز [1] ارزیابی شد.
نتایج: شدت تهوع بلافاصله و یک ساعت بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنیدار آماری داشت به ترتیب (P=0.02) و (P≤0.001) ولی میزان تهوع استفراغ 12 ساعت بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنیدار آماری نداشت (P=0.064) .
نتیجهگیری: اعمال یک نوبت طب فشاری، شدت تهوع کودکان مبتلا به لوسمی تحت شیمی درمانی، (در طی یک ساعت) را به طور معناداری کاهش داد. لذا پیشنهاد میگردد که پرستاران از این روش غیر دارویی و ساده به عنوان مکملی برای درمان کوتاه مدت تهوع کودکان تحت شیمی درمانی استفاده نمایند .
[1] Rohedes
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |