دوره 14، شماره 4 - ( 11-1403 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناس‌ارشد رشته فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.
2- استادیار سلولی تکوینی گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، rahimimaryam61@gmail.com
3- استادیار فیزیولوژی گیاهی گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
چکیده:   (387 مشاهده)

ﻣﻘﺪﻣﻪ: سرطان بیماری‌ای است که درنتیجه تقسیم غیرقابل‌کنترل سلول‌ها، تحت‌تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی به وجود می‌آید. با توجه به اینکه داروهای شیمی‌درمانی سنتتیک هستند و عوارض‌جانبی بسیار زیادی برای بیماران دارند، بسیاری از پژوهشگران استفاده از عصاره‌های طبیعی که از گیاهان استخراج می‌شوند را پیشنهاد می‌کنند. در این زمینه گیاه کنگر Gundelia tournefortii L با خاصیت بالای آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌توموری موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه‌ای خصوصیات فیزیولوژیکی و ضدّسرطانی گیاه کنگر از سه منطقه جوانرود کرمانشاه (قوری‌قلعه، خانم‌آباد و نهراب) بر سلول‌های سرطانی 60HL- است.
روش ﮐﺎر: در این تحقیق اطلاعات مربوط به موقعیت جغرافیایی، بارندگی سالانه و ویژگی های آب و هوایی منطقه جمع آوری شد. علاوه بر این، ویژگی های خاک و خواص فیزیولوژیکی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. سپس از ساقه گیاه عصاره تهیه شد و اثر عصاره با غلظت های مختلف بر سلول های سرطانی HL-60 با آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یﺎﻓﺘﻪﻫﺎ: نتایج نشان داد pH، EC، کلسیم، منیزیوم، سدیم و پتاسیم در مناطق موردمقایسه متغیّر بودند. همچنین، میزان کلروفیل a و b و کاروتنوئید در سه منطقه اختلاف معنی‌داری داشت، اما آنتوسیانین، قندها و فنل تغییرات معنی‌داری نشان ندادند. درمورد تأثیر عصاره کنگر بر سلول‌های سرطانی، نتایج نشان داد که عصاره گیاهی کنگرِ استخراج‌شده از مناطق قوری‌قلعه و خانم‌آباد در مقایسه با عصاره استخراج‌شده از منطقه نهراب اثر قوی‌تری بر کشته شدن سلول‌های سرطانی دارد. درحالی‌که عصاره گیاهی به‌دست‌آمده از منطقه قوری‌قلعه و خانم‌آباد تفاوت معنی‌داری با همدیگر نداشتند.
ﻧﺘﯿﺠﻪ ﮔﯿﺮی: به نظر می‌رسد ترکیبات ضدّسرطانی در گیاه کنگر منطقه قوری‌قلعه و خانم‌آباد بیشتر از منطقه نهراب باشد.

متن کامل [PDF 1095 kb]   (99 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.