دوره 4، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 953-944 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، m_savabi@nm.muc.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده:   (3881 مشاهده)

مقدمه: شیــرخــواران درد را بیشتر از کودکان و بزرگسالان درک می کنند. واکسیناسیون شایع ترین رویه دردناک در شیرخواران است لذا جهت ارزیابی و به کارگیری اقدامات کاهش دهنده درد واکسیناسیون روشهای مختلفی پیشنهاد شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای تاثیر دو روش دانه درمانی وشیردهی مادر بر درد ناشی از واکسیناسیون در شیرخواران انجام شد. مواد وروش‌ها: در یک پژوهش کارآزمایی بالینی96 شیرخوار 6 تا 12 ماهه که برای تزریق واکسن سه گانه و هپاتیت ب و MMR مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب شده و پس از کسب رضایتنامه آگاهانه از والدین در سه گروه شیردهی مادر، دانه درمانی و کنترل (در هر گروه 32 نفر) قرار داده شدند. قبل از تزریق واکسن دانه فلفل سیاه جهت دانه درمانی استفاده شد. درد شیرخوار بلافاصله بعد از تزریق واکسن توسط چک لیست مربوط به مقیاس درد نوزاد و شیرخوار NIPS ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش های آمار توصیفی ( میانگین، انحراف معیار و توزیع فراوانی) و آماراستنباطی (آزمون های مجذور کای، آنالیز واریانس یکطرفه وآزمون تعقیبی LSD ) انجام شد. یافته ها:یافته های مطالعه نشان داد میانگین نمره درد در سه گروه تفاوت معنی داری داشت(001/0>P ).همچنین آزمون پیگیری ال اس دی اختلاف میانگین نمره درد را در بین گروههای شیر مادر وکنترل(001/0> p )، دانه درمانی وشیر مادر(002/0 = p) ، دانه درمانی وکنترل(02/0= p )، ، معنی‌دار نشان داد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که هر دو روش شیردهی مادر ودانه درمانی درکاهش درد ناشی ازتزریق واکسن درشیرخواران 6 و12 ماهه موثر است و تاثیر شیر دهی مادر به طور معنی دار بیشتر از روش‌ دانه درمانی می باشد. کلیدواژه ها : دانه‌درمانی، درد ، شیردهی مادر ، واکسیناسیون

     
نوع مطالعه: پژوهشي |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.