دوره 5، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 1122-1113 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
2- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، masoomehnoruzi@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
چکیده:   (9196 مشاهده)

  مقدمه: اختلال خواب در کودکان مبتلا به لوسمی ­لنفوبلاستیک­ حاد شایع است. رایحه­درمانی، یکی از شیوه­های بهبود کیفیت خواب است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر استنشاق اسانس پرتقال بر کیفیت خواب کودکان مبتلا به لوسمی ­لنفوبلاستیک­ حاد انجام گردید.

  مواد و روش­ها : این پژوهش یک مطالعه‌ی نیمه­تجربی است که در مورد 60 کودک بستری در بخش آنکولوژی بیمارستان شفای اهواز در سال 1393 در قالب دو گروه آزمون و شاهد، پس­ از کسب رضایت‌نامه‌ی آگاهانه از آن­ها انجام شد. ابزار مطالعه شامل پرسش‌نامه‌ی استاندارد سنجش عادات خواب کودکان( CSHQ ) و پرسش‌نامه‌ی اطلاعات دموگرافیک بود. نمونه­های پژوهش کودکان بستری مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک­ حادِّ دارای نمره‌ی کیفیت خواب بالای 41 بودند. مداخله در گروه آزمون، شامل استنشاق اسانس پرتقال به مدت 3 روز در هفته و در هر روز 3 نوبت بود؛ مداخله در گروه شاهد نیز، مشابه گروه آزمون بود؛ با این تفاوت که از آب مقطر به‌عنوان پلاسبو استفاده گردید. اطلاعات به کمک نرم­افزار SPSS نسخه‌ی 21 تجزیه‌وتحلیل گردید.

  یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که دو گروه آزمون و شاهد از نظر ویژگی­های زمینه­ای تفاوت معناداری نداشتند ( 05/0 p> ) و میانگین نمره‌ی کیفیت خواب بعد از مداخله در گروه آزمون (94/8 ± 86/74) نسبت به قبل از مداخله (14/11 ± 91/52) به‌طور معناداری کمتر بود ( 0001/0 p= )، درحالی‌که این تفاوت در گروه کنترل معنادار نبود.

  بحث و نتیجه‌گیری : نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استنشاق اسانس پرتقال بر کیفیت خواب کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک ­حاد تأثیر مطلوب دارد و می­تواند به‌عنوان یک روش مفید در بهبود کیفیت خواب این کودکان اجرا گردد و آموزش داده شود.

 

متن کامل [PDF 143 kb]   (3377 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.