دوره 6، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 1440-1432 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- د، کارشناس ارشد پرستاری مراقبت‌های ویژه، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، mahmodimokhtar85@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (5166 مشاهده)

مقدمه: مطالعات انجام‌شده بر روی مدل‌های حیوانی نشان‌دهنده‌ی تأثیر مثبت گیاه کرفس کوهی در موارد مختلف ازجمله درمان ناراحتی‌های گوارشی بوده است؛ اما تحقیقات در مورد تأثیر آن بر زخم‌های ­گوارشی در انسان انجام نشده و میزان تأثیر آن در این زمینه نامشخص است. این پژوهش با هدف «تعیین تأثیر گیاه کرفس کوهی بر میزان بهبودی بیماران مبتلا به زخم پپتیک» انجام شد.

مواد و روش­ها: پژوهش حاضر، یک کارآزمایی ­بالینی تصادفی است که در فاصله‌ی فروردین­ماه تا مهرماه سال 1394 در بیمارستان حضرت امیرالمؤمنین (ع) شهر اراک انجام شد. واحدهای پژوهش 60 بیمار مبتلا به زخم پپتیک بودند که به روش آسان انتخاب شدند، از آن‌ها رضایت‌نامه‌ی کتبی گرفته شد و به‌طور تصادفی در یکی از دو گروه کنترل (مصرف داروهای تجویزی) و مداخله (مصرف داروها و پودر کرفس کوهی) قرار گرفتند. به هر دو گروه به‌طور یکسان آموزش‌های تغذیه­ای داده شد. یک ماه پس از مداخله از طریق آندوسکوپی پیگیرانه، درجه‌ی زخم ­پپتیک آن‌ها مشخص شد. در نهایت، داده­ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS  نسخه‌ی 16 و آزمون‌های آماری تی­ مستقل و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته­ها: دو گروه از نظر ویژگی‌های جمعیت­شناختی همگون بودند. قبل از مداخله دو گروه از نظر درجه‌ی زخم پپتیک با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند (0/91p=)؛ اما یک ماه بعد از انجام مداخله در گروه کنترل بیشترین فراوانی در زخم درجه‌ی 2 و 3 و کمترین فراوانی در زخم درجه‌ی 1 وجود داشت؛ در حالی که در گروه مداخله بیشترین فراوانی در زخم درجه‌ی 1 و کمترین فراوانی در زخم درجه‌ی 3 به بعد مشاهده شد. لذا آزمون دقیق فیشر بین دو گروه اختلاف آماری معناداری را نشان داد (0/008p=).

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش به نظر می‌رسد می­توان توصیه کرد پودر کرفس کوهی همراه با داروهای مؤثر بر زخم‌های­ گوارشی در بیماران مبتلا به زخم پپتیک مصرف شود.

واژه‌های کلیدی: کرفس‌کوهی، بهبودی، زخم‌پپتیک
متن کامل [PDF 370 kb]   (3184 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.