دوره 7، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 1850-1828 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- .دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، azizih@mums.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران
چکیده:   (7152 مشاهده)

مقدمه: با توجه به شیوع بالای چاقی در جهان و ایران و عوارض جدی آن برای جمعیت مبتلا، شکست درمان استاندارد در بسیاری از بیماران و تغییر رویکرد عمومی به استفاده از روش‌های طب مکمّل، آگاهی از نحوه‌ی اثربخشی و عوارض درمان‌های مکمّل یک ضرورت است. این پژوهش با هدف مرور میزان اثربخشی، ایمنی و عوارض درمان‌های مکمّل در چاقی انجام شد.

مواد و روش‌ها: کلیدواژه‌هایی مانند چاقی، اضافه‌وزن، درمان گیاهی طبّ تلفیقی، طبّ مکمّل، آگار، پسیلیوم و ... به زبان‌های انگلیسی و فارسی در پایگاه‌های اطلاعاتی MEDLINE، Scopus  و Scientific Iranian Database جست­وجو شد. معیارهای ورود مقالات به مطالعه شامل مطالعات بالینی دو سو کور تصادفی­شده، مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی، مرورهای نظام‌مند و متاآنالیزها بود.

یافته‌ها: از مجموع 86 مقاله‌ی مرتبط به‌دست‌آمده، 79 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، بررسی شدند. از میان گیاهان و درمان های مکمّل مورداستفاده در کنترل وزن، ، آگار، پسیلیوم، اسید آلفا لیپوئیک، اسید لینولئیک کنژوگه، دی اسیل گلیسرول، صبر زرد، کافئین، کلسیم، لوبیا و ویتامین دی ، دارای شواهد علمی نسبتا قابل قبول در زمینه اثربخشی و ایمنی می باشند. از میان درمان های مکمل غیر گیاهی، یوگا و مدیتیشن دارای شواهد علمی امیدبخش می باشند.

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد آگار، پسیلیوم، اسید آلفا لیپوئیک، اسید لینولئیک کنژوگه، دی­اسیل گلیسرول، صبر زرد، کافئین، کلسیم، لوبیا و ویتامین دی، یوگا و مدیتیشن به‌عنوان درمان‌های مکمّل و تلفیقی با اثربخشی و ایمنی قابل‌قبول در کنار درمان استاندارد چاقی، قابل استفاده باشند.

متن کامل [PDF 491 kb]   (2551 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.