دوره 8، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 2363-2354 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- ، دانشجوی دکترای آموزش پزشکی، گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- ، کارشناس ارشد مامایی، گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران، تبریز. ، anajmileila@yahoo.com
3- ، دکترای آمار حیاتی، گروه آمار حیاتی، دانشکدۀ مدیریت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده:   (4049 مشاهده)
​مقدمه :اگر چه زایمان روندی طبیعی و فیزیولوژیک است لیکن نگرانی و اضطراب شدیدی در مادر ایجاد می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مشاهده سیمای طبیعت و سیما با آوای طبیعت بر اضطراب مرحله اول زایمان انجام گرفته است.
​مواد و روش ها:دراین کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 90 مادر باردار نخست زا در مرحله فعال زایمان بستری در بیمارستان طالقانی تبریزدر سال 1394-1393 با نمونه گیری دردسترس وارد مظالعه شدند و به روش بلوک بندی تصادفی در گروه های مشاهده سیمای طبیعت، سیما باآوای طبیعت و کنترل تخصیص یافتند.گروه سیمای طبیعت فیلمی 45 دقیقه ای از مناظر طبیعت مشاهده کردند، در گروه سیما با آوای طبیعت ، صوت طبیعت همراه با فیلم پخش گردید.اضطراب با پرسشنامه شش موردی اشپیل برگر در بدو ورود و سپس هر 45 دقیقه یکبار بعد از مداخله ارزیابی و ثیت گردیدو داده ها با استفاده از نرم افرار آماری spss و آزمون های آماری آنالیز واریانس، آزمون دقیق فیشر و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها:​ میانگین نمره اضطراب در گروه کنترل(1/17-+14/47) با دو گروه مداخله سیمای طبیعت(14/81+1/61) سیما با آوای طبیعت(14/53+1/19) بعد از مداخله دوم تفاوت اماری معنی دار نداشت.مقدمه: اگرچه زایمان روندی طبیعی و فیزیولوژیک است نگرانی و اضطراب شدیدی را در مادر ایجاد می‌کند. هدف این مطالعه، تعیین تأثیر مشاهدۀ سیمای طبیعت و سیما با آوای طبیعت بر اضطراب مرحلۀ اول زایمان است.
مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 90 مادر باردار نخست‌زای بستری در مرحلۀ فعال زایمان به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و پس از  رضایت‌ نامه کتبی در آن شرکت کردند. نمونه‌ها به روش بلوک‌بندی تصادفی به 3 گروه  «مشاهدۀ سیمای طبیعت، سیما با آوای طبیعت" و " کنترل» تخصیص یافتند. گروه سیمای طبیعت، یک فیلم 45 دقیقه‌ای از مناظر طبیعت را مشاهده کردند. گروه سیما با آوای طبیعت، صوت طبیعت را همراه با دیدن فیلم شنیدند،گروه کنترل مراقبت های مرحله فعال را همانند دو گروه دیگر دریافت نمودند. اضطراب نمونه‌ها با پرسش‌نامۀ شش‌موردی اشپیل‌برگر 3 بار یکی در بدو ورود و سپس هر 45 دقیقه یک‌بار بعد از مداخله ارزیابی شد. داده‌ها با نرم‌افزار spss و آزمون‌های آماری آنالیز واریانس، دقیق فیشر و کای دو تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین نمرۀ اضطراب بعد از مداخلۀ اول  در گروه کنترل ،سیمای طبیعت، سیما با آوای طبیعت ، به ترتیب (1/16 ± 14/03) (1/50 ± 14/5) و (0/96 ± 14/37) بود (0/32 p=) و میانگین نمرۀ اضطراب بعد از مداخلۀ دوم در گروه کنترل، سیمای طبیعت، سیما با آوای طبیعت ، به ترتیب (1/17 ± 14/47) (1/61 ± 14/81) و (1/19 ± 53/14) بود (0/51p=).
نتیجه‌گیری: مشاهدۀ سیمای طبیعت و سیما با آوای طبیعت، تأثیری بر کاهش اضطراب مرحلۀ اول زایمان نداشت؛ لذا برای مدیریت اضطراب در زایمان توصیه می‌شود سایر روش‌های غیر دارویی کاهش درد مورد بررسی قرار گیرند.
​نتیجه گیری: نتایج نشان داد مشاهده سیمای طبیعت  و سیما با آوای طبیعت بر کاهش اضطراب در مرحله فعال زایمان تاثیر ندارد لذا توصیه می گردد از سایر روشهای طب مکمل همرا با روش فوق برای کاهش اصطراب مادران و خوشایند سازی فضای اتاق زایمان استفاده گردد.
متن کامل [PDF 576 kb]   (1014 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.