دوره 9، شماره 2 - ( 6-1398 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 3682-3668 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات طبّ سنّتی و مکمّل دانشکدۀ طبّ سنّتی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه بهداشت، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی زنجان.زنجان،ایران.
3- گروه بهداشت، دانشکدۀ پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا.تهران،ایران.
4- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشنی
5- گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.تهران،ایران.
6- گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه شاهد.تهران،ایران.
7- دانشگاه شاهد
8- گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی قم.قم،ایران.
9- استادیار، دکترای تخصصی طبّ سنّتی، گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه شاهد.تهران،ایران.
10- گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران.تهران،ایران.
11- گروه طبّ سنّتی، دانشکدۀ طبّ سنّتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان. همدان، ایران.
12- گروه طبّ سنّتی و تاریخ پزشکی، دانشکدۀ طبّ سنّتی ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی بابل. بابل، ایران. ، mortazamojahedy@gmail.com
چکیده:   (4402 مشاهده)
مقدمه: سوءِمزاج کبد یکی از مفاهیم اصلی و پایه در طبّ سنّتی ایران است. باوجوداین،‌ میزان اهمیت هر یک از معیارهای تشخیصی این بیماری و روش ارزیابی آن‌ها به‌روشنی مشخص نیست. هدف از این مطالعه تعیین معیارهای تشخیصی ماژور و مینور سوءِمزاجات کبد در طبّ سنّتی ایران است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش، یک مطالعۀ کیفی بر اساس مدل هیبرید یا ترکیبی از مطالعات نظری و تجربی است. در مرحلۀ نظری، پس از بررسی 11 کتاب از متون اصلی طبّ سنّتی ایران، پایگاه‌های علمی معتبر با کلیدواژه‌های «کبد» و «مزاج» به زبان فارسی و انگلیسی جست‌وجو شد. سپس در مرحلۀ تجربی، برای بررسی تجربۀ متخصصان طبّ سنّتی در تشخیص سوءِمزاجات کبد، با 16 متخصص طبّ سنّتی مصاحبۀ نیمه‌ساختاریافتۀ چهره‌به‌چهره انجام شد. داده‌ها به روش تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شد. سپس ,vd an , آوریآا میزان اهمیت و اولویت تشخیصی هر یک از علائم، به روش بحث گروهی با حضور 10 تا 12 نفر از اساتید ارزیابی شد.
یافته‌ها: در این مطالعه 6 معیار ماژور و 6 معیار مینور برای سوءِمزاج گرم و سرد کبد و 8 معیار ماژور و 10 معیار مینور برای سوءِمزاج تر و خشک کبد تعیین شد.
نتیجه‌گیری: برخی شاخص‌های تشخیصی ازجمله نبض و ادرار که اهمیت بالایی در متون دارند، هنوز کاربردی نشده‌اند. شاخص‌های فنوتیپ، رنگ بدن، عطش و برخی علائم نظیر احساس خستگی و کسالت و تضر و انتفاع سیستمیک مهم‌ترین نقش را در تعیین سوءِمزاج کبد دارند. انجام مطالعات بیشتر و اعتبارسنجی شاخص‌های مطرح‌شده و ابزارسازی جهت تعیین سوءِمزاجات کبد توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 581 kb]   (1102 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.