دوره 9، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 3759-3748 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دستیار طب ایرانی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- متخصص رادیوتراپی و اونکولوژی، گروه رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان ایران
3- پژوهشگر، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4- متخصص طب ایرانی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، seiedalatifi@yahoo.com
5- متخصص طب ایرانی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
چکیده:   (4306 مشاهده)
مقدمه موکوزیت ناشی از رادیوتراپی سر و گردن شیوع بالایی دارد. با وجود این، طب رایج در پیشگیری و درمان این ضایعه کاملاً موفق نبوده است. بنابراین، می‌توان از توان بالقوه طب ایرانی، به منظور پیش‌گیری و درمان خوراکی یا موضعی این عارضه، استفاده کرد. 
مواد و روش ها در این مطالعه کلیدواژه‌های موکوزیت، رادیوتراپی سر و گردن، قلاع و زخم‌های دهانی در بین کتاب‌های مرجع و معتبر طب سنتی ایران مانند کتاب قانون، ذخیره خوارزمشاهی، الحاوی، خلاصه التجارب، طب اکبری، اکسیر اعظم، خلاصه‌الحکمه و مخزن‌الادویه و همچنین پایگاه‌های اطلاعاتی اسکوپوس، وب‌آو ساینس و پابمد از سال ۱۹۹۵ تا سال ۲۰۱۸ بررسی شد. 
یافته ها با مقایسه زخم‌های دهانی، از دیدگاه طب ایرانی موکوزیت ناشی از رادیوتراپی، بیشترین شباهت بین موکوزیت با قلاع دموی و بثور صغار متقرح است که البته هر دوی این ضایعات، درمان یکسانی دارند. به منظور پیش‌گیری و درمان این زخم‌ها، راهکارهای مختلفی درخصوص اصلاح سبک زندگی توصیه شده است. علاوه بر این، با توجه به سبب گرمی و حرارت و خشکی در ایجاد موکوزیت، گیاهانی که باعث ایجاد خاصیت سردی و رطوبت و حفظ انسجام بافتی درکل بدن و ناحیه دهان می‌شوند، می‌توانند با خاصیت ضد‌التهابی و آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌بیوتیکی به صورت موضعی و خوراکی در پیش‌گیری و درمان موکوزیت استفاده شوند.
نتیجه گیری موکوزیت دهانی بیشترین شباهت را به قلاع دموی داشته و به دلیل دیدگاه متفاوت طب سنتی ایران به مقوله سلامت و بیماری، اصلاح سبک زندگی در کنار تدابیر درمانی در کنترل موکوزیت ناشی از رادیوتراپی سر و گردن می‌تواند راهگشا باشد.
متن کامل [PDF 5309 kb]   (1921 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (7387 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.