دوره 10، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 195-184 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران. ، malekishekoufeh@gmail.com
3- گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات مراقبت پرستاری مامایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده:   (3335 مشاهده)
مقدمه دوره پس از زایمان، مرحله‌ای بحرانی است که مادر را در معرض تجربیات ناخوشایند از جمله تغییرات انرژی قرار می‌دهد. استفاده از رفلکسولوژی در این دوره به عنوان شاخه‌ای از طب مکمل در ارتقای مراقبت‌های بهداشتی به‌ویژه حوزه بهداشت مادر و کودک ممکن است مفید واقع شود.
مواد و روش‌ها در این مطالعه نیمه تجربی هفتاد زن نخست‌زا مراجعه‌کننده به مراکز بهداشت و درمان جنوب تهران وابسته به دانشگاه علوم‌پزشکی تهران که واجد شرایط بودند، پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی وارد مطالعه شدند. مادران گروه کنترل مراقبت‌های روتین پس از زایمان وگروه رفلکسولوژی سه روز متوالی به مدت 30 دقیقه (15 دقیقه هر پا) ماساژ دریافت کردند. هر دو گروه آیتم‌های مرتبط به انرژی در پرسش‌نامه ارزیابی دیداری خستگی را قبل و بعد (بلافاصله و یک هفته پس از اتمام) از مداخله تکمیل کردند. داده‌ها توسط نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها مشخصات جمعیت‌شناختی و انرژی قبل از مداخله در هر دو گروه یکسان بود. بلافاصله بعد از مداخله، میانگین نمرات انرژی در گروه کنترل 2/84±34/55 و در گروه رفلکسولوژی 4/33±33/57 بود که اختلاف معنادار آماری را نشان نداد (0/27= P). یک هفته پس از اتمام مداخله، میانگین نمرات انرژی در گروه رفلکسولوژی 2/71±35/87 و در گروه کنترل 3/43±35/52 بود و اختلاف معنادار آماری دیده نشد (0/64=P).
نتیجه گیری این ماساژ به عنوان یک روش غیرتهاجمی وکم‌هزینه در سطح انرژی پس از زایمان موثر واقع نشد.
متن کامل [PDF 4207 kb]   (1463 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2881 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.