Shooshtari Arash G, Molavi Vardanjani H, Mohammad Hadi I, Azadi M. Self-reported Use of Complementary and Integrated Medicine by Patients With Multiple Sclerosis in Iran. cmja 2021; 11 (3) :280-291
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-822-fa.html
قمر شوشتری آرش، مولوی وردنجانی حسین، ایمانیه محمد هادی، آزادی محمد. بررسی میزان اظهار استفاده از طب مکمل و ادغامیافته بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شهر شیراز در سال 1399. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (3) :280-291
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-822-fa.html
1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی شیراز، شیراز، ایران.
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی شیراز، شیراز، ایران.
3- گروه گوارش کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی شیراز، شیراز، ایران. ، imaniehm@sums.ac.ir
چکیده: (2210 مشاهده)
هدف: خوداظهاری استفاده از طب مکمل و ادغامیافته در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس، خطر عوارض احتمالی و تداخلات دارویی این درمانها را به حداقل میرساند. این مطالعه با هدف بررسی میزان اظهار استفاده از طب مکمل و ادغامیافته در بین بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شهر شیراز در سال 1399 انجام گرفت.
روش ها: این پژوهش یک مطالعه تحلیلیمقطعی است که در بهار سال 1399 انجام شد که در آن 577 بیمار اِماِس از مرکز ثبت بیماران اماس فارس پس از اخذ رضایتنامه آگاهانه شفاهی به روش نمونهگیری ساده انتخاب شدند. دادهها با استفاده از مصاحبه پرسشنامه استانداردشده جمعآوری شدند و با استفاده از نرمافزار آماری Stata نسخه 12 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد در میزان گزارش استفاده از طب مکمل و ادغامیافته توسط بیماران بر اساس جنس، وضعیت تأهل، وضعیت اشتغال، سطح تحصیلات و عوارض و محدودیت ایجادشده توسط بیماری تفاوت معناداری وجود داشت (P≤0/05). در کل 97 درصد شرکتکنندگان حداقل از یک مورد از زیرگروههای طب مکمل و ادغامیافته استفاده کرده بودند. با وجود این تنها دوسوم استفادهکنندگان از طب مکمل و ادغامیافته این استفاده را با پزشک خود در میان گذاشته بودند. از میان تمام گروههای طب مکمل و ادغامیافته، داروهای گیاهی و مکملهای غذایی بیشترین میزان استفاده را داشتند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بهدستآمده 97 درصد بیماران مبتلا به اماس شهر شیراز از طب مکمل و ادغامیافته استفاده میکردند. الگوی خوداظهاری این مطالعه مشابه مطالعات قبلی انجامشده در این زمینه بوده است. احتمالاً الگوی خوداظهاری گزارششده در این مطالعه بتواند در تقویت رابطه پزشک با بیمار مبتلا به اماس و نیز تقویت سیاستگذاری مبتنی بر شواهد و مدیریت بهتر بیماری اماس نقش داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب سنتی