Alijaniha F, Emadi F, Naseri M, Bahaedin Z. Preliminary Phytochemical and Physicochemical Study of Cuscuta Chinensis L. Aqueous Extract Compared with Previous Studies. cmja 2023; 13 (1) :3-9
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-903-fa.html
علیجانیها فاطمه، عمادی فاطمه، ناصری محسن، بهاءالدین زهرا. بررسی مقدماتی فیتوشیمیایی و فیزیکوشمیایی عصارۀ آبی گیاه کشوث (Cuscuta chinensis L.) در مقایسه با مطالعات قبلی. فصلنامه طب مکمل. 1402; 13 (1) :3-9
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-903-fa.html
1- مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، f.alijaniha@shahed.ac.ir
2- مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
متن کامل [PDF 685 kb]
(568 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1189 مشاهده)
متن کامل: (1011 مشاهده)
مقدمه
توجه روز افزون به طب سنتی و گیاه درمانی منجر به افزایش استفاده از داروهای گیاهی گردیده است. استاندارد کردن داروهای گیاهی جهت دستیابی به حداکثر کارایی و ایمنی داروها، از اهمیت زیادی برخوردار است (1).
کشوث با نام علمی Cuscuta chinensis L. متعلق به خانواده Convolvulacea یا سسیان، گیاهی انگلی است که زندگی مستقل ندارد و روی گیاهان دیگر رشد میکند. گونههای مختلفی از این گیاه وجود دارد که دو گونه آن به نامهای کشوث و افتیمون در منابع طب سنتی ایران ذکر شده و این دو گونه را از لحاظ گیاهشناسی به ترتیب معادل C. chinensis و C. epithimum در نظر میگیرند. C. chinensis یا کشوث در طب سنتی ایران بعنوان ملین، منقی و تقویت کننده جگر و معده و طحال و مفید برای یرقان در نظر گرفته شده است (2, 3) این گیاه کاربردهای وسیعی در طب چینی دارد و در آیورودا نیز برای اختلالات عصبی، گوارشی، تنفسی و نیز ایمپوتنس بکار میرود. مطالعات بالینی جدید هم خواص آنتی اکسیدان، ضد سرطان، تقویت کبد، آفرودیتیک و ضد التهاب برای آن نشان دادهاند (4). همانند سایر داروهای گیاهی، کیفیت مناسب و یکنواخت این دارو در اثربخشی درمانی آن بسیار تعیین کننده است. همچنین کنترل کیفیت بویژه از لحاظ تقلبی نبودن، آلوده نبودن و وجود مقدار کافی از مواد مؤثره برای ایمنی دارو نیز ضروری میباشد. مطالعات محدودی در مورد استانداردسازی این داروی گیاهی انجام گرفته و اطلاعات دقیق و کافی درمورد برخی خواص فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی عصاره خشک کشوث در دسترس نمیباشد.
مطالعهای که در سال 2014 توسط شکرچی و همکاران درمورد ترکیبات فلاونوئیدی کشوث انجام شد از متد HPTLC برای مقایسه فینگرپرینت نمونههایی از کشوث که روی پایههای مختلف رشد کرده بودند استفاده کرد. در عصاره هیدروالکلی تهیه شده از گیاه، فلاونونیدهای عمده شامل hyperoside, rutin, isorhamnetin, kaempferol مقایسه شدند و نتایج نشان داد که میزان فلاونوئیدها در نمونههایی که از پایههای مختلف بدست آمده بطور معنی دار متفاوت است و در نهایت پیشنهاد گردیدکه ترکیبی از تعیین مقدار فلاونوئیدهای عمده و انجام فینگر پرینت میتواند بعنوان روشی جهت ارزیابی کیفیت نمونههای مختلف این گیاه مورد استفاده قرار گیرد (5). در مطالعه دیگری هم روش فینگر پرینت با HPLC برای شناسایی و تفکیک جنس Cuscuta استفاده شده است (6). همچنین استفاده از مارکرهای شیمیایی ویژه برای تفکیک تقلبات جنس Cuscuta مورد استفاده قرار گرفته است (7).
از بررسی مطالعات انجام شده مشخص گردید که اطلاعات دقیق و کافی درمورد خواص فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی عصاره خشک کشوث در دسترس نمیباشد. از این رو انجام تستهای تکمیلی و گستردهتر برای تعیین مشخصات ضروری به نظر میرسد. با بدست آمدن این اطلاعات میتوان معیارهای کاملتری برای ارزیابی و کنترل کیفیت این داروی گیاهی بدست آورد. این مطالعه سعی دارد بعنوان یک بررسی اولیه و با درنظر گرفتن بعضی خواص فیتوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی، اطلاعات مناسبی در مورد ویژگیهای این عصاره گیاهی ارائه کند.
روش کار
در این پژوهش که یک مطالعه تجربی و آزمایشگاهی است درمورد گیاه کشوث با نام علمی Cuscuta chinensis Lam. (Convolvulace) انجام گردید. این گیاه پس از تهیه از فروشنده گیاهان دارویی معتبر در تهران (جمع آوری شده ازاطراف همدان)، توسط متخصص گیاهان دارویی در هرباریوم دانشکده داروسازی دانشگاه تهران شناسایی شد و کد هرباریومی (1376-PMP) به آن اختصاص یافت. سپس عصاره گیری انجام شد به این ترتیب که مقادیر مناسبی از گیاه، بعد از شستشو، با ده برابر وزن آن آبجوش به مدت 20 دقیقه دم شد (یعنی در ظرفی با حجم مناسب گیاه با آبجوش مخلوط شده و درب ظرف پوشانده شد) سپس عصاره بوسیله تنظیف پارچهای و سپس کاغذ صافی فیلتر شده با حرارت کمتر از 70 درجه سانتیگراد تغلیظ شد و درنهایت با استفاده از سینیهایی با سطوح وسیع و جریان هوا پودرخشک عصاره آبی با راندمان حدود 15% تهیه گردید (8). سپس تستهای مورد نظر به شرح ذیل درمورد آن انجام گرفت.
لازم به ذکر است که مواد شیمیایی و معرفهای مورد استفاده در این مطالعه، تهیه شده از شرکت Merck میباشد.
بررسی ویژگیهای ارگانولپتیک
خواصی چون رنگ، بو و ظاهر فیزیکی با دیدن و بوییدن پودر عصاره آبی کشوث مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه روش و معیارخاصی برای ارزیابیهای ارگانولپتیک وجود ندارد، دریافتهای حسی توسط آزمونگر ثبت میگردد (9).
بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی
خواصی چون درصد خاکستر تام و خاکستر نامحلول در اسید، باقیمانده خشک عصاره خشک کشوث اندازه گیری شد. برای این منظور از روشهای استاندارد ذکر شده در فارماکوپه استفاده گردید که شرح داده شده است.
خاکستر تام و خاکستر نامحلول در اسید
طبق روش فارماکوپه (10) اندازه گیری گردید. به این ترتیب که مقداری از نمونه آزمایش را که شامل 2 گرم پودر خشک عصاره کشوث بود، در یک بوته چینی تعیین وزن شده به آرامی سوزانده و به تدریج درجه حرارت را به 25 ± 625 درجه افزایش دادیم، تا زمانی که فاقد کربن شود، و وزن خاکستر تعیین گردید.
خاکستر نامحلول در اسید-خاکستر حاصل شده در بخش خاکستر تام را با 25 میلی لیتر از اسید کلریدریک 3 نرمال شرکت به مدت 5 دقیقه جوشانده، مواد نامحلول را روی فیلتر بدون خاکستر جمع کرده و با آب داغ شسته، سوزانده و وزن کردیم. درصد خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شده از وزن نمونه اولیه تعیین گردید.
باقیمانده خشک
اندازه گیری باقیمانده خشک بر اساس روش فارماکوپه USP انجام شد (11). به این ترتیب که 2 گرم از پودر عصاره گیاهی را درون ظرف شیشهای درب داری که قبلاً به مدت 30 دقیقه دردمای اتاق و درون دسیکاتور خشک و دقیقاً توزین شده است، قرار دادیم. بعد از ریختن نمونه درون ظرف و بستن درب آن، بوسیله ترازوی کالیبره 2101 Sartorius TE دقیقاً وزن کردیم. باحرکت آرام مواد را درون بطری پخش کرده طوریکه ضخامت حدود 5 میلی متر بود. بعد از گذاشتن ظرف درون محفظه درب را برداشته و نمونه را در دمای اتاق و به مدت مشخص شده خشک کردیم. به محض باز کردن محفظه درب ظرف را بسته و بعد از رسیدن به دمای اتاق آن را وزن کردیم.
تعیین مقدار فنل و فلاونویید تام
ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی از متابولیت های ثانویه در گیاهان هستند که با داشتن خواص آنتی اکسیدانی نقش مهمی در عملکرد و اثرات بیولوژیک گیاه ایفا میکنند. سنجش میزان این ترکیبات میتواند معیاری کلی برای ارزیابی اثر بخشی داروی گیاهی باشد.
تعیین مقدار فنل تام
محتوای تام فنلی با استفاده از واکنشگر فولین- سایوکالتو اندازه گیری شد. ابتدا غلظتهای 200، 100، 50، 25، 5/12 میکرو گرم برمیلی لیتر از محلول استاندارد گالیک اسید را در آب تهیه شد. سپس غلظتهای 2000، 1000، 500 میکروگرم بر میلی لیتر از پودر خشک عصاره آماده گردید. در بالنهای 10 میلی لیتر مقدار 5 میلی لیتر آب مقطر اضافه کرده سپس از محلولهای استاندارد و نمونه که قبلاً تهیه شده، به مقدار 1 میلی لیتر به هر بالن افزوده شد. در ادامه مقدار 5/0 میلی لیتر معرف فولین- سیوکالتو را هم به نمونه و هم به استاندارد اضافه نموده، محلولها را خوب بهم زده، و بعد از گذشت 3 دقیقه؛ 1 میلی لیتر از محلول 20 درصد از کربنات سدیم که قبلاً تهیه شده را به بالنها 10 میلی لیتر واکنش اضافه کرده و بلا فاصله بالنها با آب مقطر به حجم رسانده شد. در انتها بعد از گذشت زمان یک ساعت، جذب تمامی محلولهای در طول موج 765 نانومتر خوانده شد. دستگاه اسپکتروفتومتر (2000- Human crop,Xma)، مورد استفاده و برای هر ازمایش سه تکرار صورت گرفت.
یکی از بالنها حاوی محلول بلانک، شامل 5 میلی لیتر آب، 5/0 میلی لیتر معرف فولین – سیکالتو و 1 میلی لیتر محلول اشباع سدیم کربنات 20 درصد بود که به حجم 10 میلی لیتر رسید. این محلول بعد از اضافه کردن سدیم کربنات بلافاصله از رنگ زرد معرف فولین سیوکالتو، بی رنگ شد و با این محلول جذب دستگاه صفر گردید. باید توجه داشت زمانی که معرف فولین رنگ آبی در میآید میتوان جذب را با دستگاه خواند (12).
تعیین مقدار فلاونوئید تام
از عصاره خشک کشوث غلظتهای 2000،1000 و 500 میکروگرم در میلی لیتر در متانول تهیه گردید. از استاندارد روتین غلظتهای 75،150،300،600 و 1200 میکروگرم در میلی لیتر در متانول تهیه شد. برای تهیه محلول بلانک از آب مقطر استفاده گردید. 50 سی سی محلول سدیم نیتریت (NaNO2)5 درصد در آب مقطر و نیز 50 سی سی محلول آلومینیوم کلرید (AlCl3)10 درصد در آب مقطر تهیه شد. 100 سی سی (NaOH)1 مولاردر آب مقطر تهیه گردید. 1 سی سی از هرکدام از غلظتهای نمونه، استاندارد و بلانک در بالن ژوژه 10 سی سی که محتوی 4 سی سی آب مقطر بود ریخته شد. 3/0 سی سی سدیم نیتریت 5 درصد به آن اضافه کرده و خوب مخلوط گردید. بعد از 5 دقیقه به آن 3.0 سی سی آلومینیوم کلراید 10 درصد که قبلاً تهیه شده اضافه کرده و خوب مخلوط گردید. بعد از 6 دقیقه به آن 2 سی سی سود 1 مولار اضافه و مخلوط شد و با آب مقطر (4/3 میلی لیتر) بالن ژوژه را به حجم 10 سی سی رسانده شد. سپس بعد از گذشت 15 دقیقه جذب مخلوط صورتی رنگ در 510 نانومتر خوانده شد. با استفاده از محلول بلانکی تهیه شده جذب دستگاه صفر گردید. لازم به ذکر است که برای هر غلظت سه تکرار (سه بالن ژوژه جداگانه) همزمان قرارداده شده وکل آزمایشات در یک روز انجام گردید (13).
تعیین مقدار فلاونوئیدروتین به روش HPLC
جهت اندازه گیری مقدار روتین، از دستگاه HPLC مدل Knauer متصل شده به ستون 18 Eclipse-XBD-C (5 µm × 6/4 cm × 25 cm) و مجهز به دتکتور UV-Vis Photo Diode Array (PDA) مدل Knauer- UV K2501 و پمپ مدل Knauer- K1001 استفاده گردید. جهت شستشو از فاز متحرک اسید استیک گلاسیال 1% (فاز متحرک (A و متانول (فاز متحرک B) طبق برنامه شستشو مندرج در جدول 1 با سرعت جریان 3/1 ml/min بکار گرفته شد.
برای تهیه محلول استاندارد روتین، 20 میلی گرم پودر استاندارد روتین Sigma-Aldrich(≥ 94%) را وزن کرده و به بالن 100 میلی لیتری انتقال داده شد. مقداری اتانول 50 درصد به بالن افزوده و استاندارد را حل کرده و با آن به حجم رسانده شد. برای تهیه محلولهای 4،20،40 و 100 ppm از این محلول حجم 2،10،20 و 50 میلی لیتر برداشته و به بالن 100 میلی لیتری انتقال و با اتانول 50 درصد به حجم میرسانده شد. و بعد از عبوز از صافی 45/0 میکرون برای تزریق استفاده گردید. جهت آماده سازی نمونه، 125 گرم از پودر عصاره کشوث را درون بالن 100 میلی لیتری ریخته و به آن 50 میلی لیتر اتانول 50 درصد اضافه گردید. بالن درون حمام اولتراسونیک قرار داده و به مدت 10 دقیقه اولتراسونیک شد. بعد از گذشت این زمان اجازه داده شد تا نمونه خنک شود. مخلوط حاصل به وسیله اتانول 50 درصد به حجم 100 میلی لیتر رسانده و پس از عبور از فیلتر 45/0 میکرومتر درون ویال های HPLC جمع آوری گردید. درب ویال ها بسته و درون یخچال در دمای 5 درجه سانتی گراد تا قبل از تزریق به دستگاه قرار گرفت (14).
جدول 1. برنامه زمانی شستشوی ستون در آنالیز HPLC عصاره کشوث
Mobile Phase B (per cent V/V) |
Mobile Phase A (per cent V/V) |
Time (min) |
32 |
68 |
0-5 |
32à50 |
68à50 |
5-20 |
50à100 |
50à0 |
20-30 |
100 |
0 |
30-35 |
کنترل میکروبی
تعداد کل باکتریهای هوازی زنده و مخمر و کپکها، طبق روش ذکر شده توسط WHO (13) و با دو هدف تعیین تعداد کلی میکروبهای هوازی زنده و بررسی وجود میکروارگانیسمهای خاص انجام گرفت. برای آماده سازی ابتدایی، مقدار 10 گرم از پودر عصاره خشک کشوث را به صورت یکنواخت با 5 گرم پلی سوربات 20 R مخلوط کرده و تا 40 در جه سانتیگراد به مخلوط حرارت داده شد و در حین حرارت دادن در بن ماری آن را بهم زده شد. 85 میلی لیتر لاکتوز براث به آن افزوده شد و تا حدود 40 درجه حرارت داده شد تا اینکه امولسیون شکل بگیرد و PH را در حدود 7 تنظیم گردید.
تعیین تعداد کلی میکروبهای هوازی زنده
تحت شرایط استریل، 1 میلیلیتر از نمونه داخل ارلن حاوی Tryptic Soy Broth (TSB) را به لوله آزمایش حاوی 5 میلیلیترمحیط کشت استریل TSB افزوده شد. همچنین 1ml ازآن را در اولین لوله آزمایش از سری لولههای رقت سازی ریخته شد. برای رقت سازی تعداد 6 لوله که هریک حاوی 9 سی سی TSB بودند از قبل آماده و استریل شده بودند. به همین ترتیب یک سی سی از لوله اول به لوله دوم و بعد از هم زدن، یک سی سی از لوله دوم به لوله سوم وبه همین ترتیب تا به آخر انتقال یافت. به منظور شمارش کلنیها نیاز به تهیه پلیت محیط کشت جامد بود که به ازای هر لوله رقت سازی شده، 4 عدد پلیت که دو تا حاوی Caso Agar (TSA) برای باکتریها و دو تا حاوی Sabourad Dextrose Agar (SDA) برای قارچها باشند در نظر گرفته شد و محیط کشتهای لازم استریل و درون ارلن آماده گردید. از هریک از لولههای رقت سازی شده، یک میلیلیترنمونه در هریک از پلیتهای استریل ریخته و سپس محیط کشتهای ذوب شده استریل را که دمای آن تاحدودی پایین آمده و از 45 درجه سانتیگراد تجاوز نکند، درون پلیتهای مربوطه ریخته شد و با حرکت دورانی مخلوط گردید. بعد از سرد شدن و جامد شدن محیط کشتها آنها را به طور وارونه در انکوباتور قرار داده شد. پلیتهای TSA در انکوباتور 36˚C و پلیتهای SDA در 25˚C قرار گرفتند. شمارش کلنیهای حاصل در پلیتهای TSA بعد از 24 ساعت و در مورد پلیتهای SDA بعد از 72 ساعت انجام شد (15).
یافتهها
ویژگیهای ارگانولپتیک عصاره آبی خشک کشوث بصورت رنگ قهوهای، بوی گیاهی و قوام چسبناک بودند.
ویژگیهای فیزیکوشیمیایی
نتایج حاصل ازتستهای انجام شده در جدول2 خلاصه شده است.
نتایج تعیین مقدارفنل و فلاونویید تام
مقادیرتام ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی سنجیده شده درنمونه عصاره آبی خشک کشوث در جدول 3 آمده است.
جدول 2. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی عصاره آبی خشک کشوث
نام آزمون |
نتایج آزمون |
مرجع |
خاکستر تام |
28/16 %،w/w |
561/USP 40 |
خاکستر نامحلول در اسید |
9/1%،w/w |
561/USP 40 |
کاهش وزن در خشک شدن |
05/7%،w/w |
561/USP 40 |
جدول 3. میانگین مقادیر تام ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی اندازه گیری شده در عصاره آبی خشک کشوث
روش و نام آزمون |
نتایج آزمون |
محتوای فنلی تام (معادل گالیک اسید) |
61/55± 02/9،mg Gallic acid/g |
محتوای فلاونوئید تام (معادل روتین) |
25/27 ±2/1،mg Rutin /g |

شکل 1. کروماتوگرام حاصل از HPLC-DAD: (A) استاندارد روتین؛ (B) عصارۀ آبی کشوث در طول موج 350 nm
نتایج تعیین مقدار فلاونوئید روتین به روش HPLC
کروماتوگرام حاصل از HPLC استاندارد روتین در شکل 1 نمایش داده شده است.
مقدار روتین در عصاره کشوث با استفاده از سطح زیر منحنی در کروماتوگرام حاصل از HPLC استاندارد روتین و عصاره و تطابق آن با مقدار غلظت روتین در محلول آماده سازی شده قابل اندازه گیری میباشد.
با در نظر گرفتن وزن اولیه مورد نظر از عصاره جهت محلول سازی مقدار روتین در عصاره اندازه گیری میشود.
A1 × m2 ×p ×5A2 × m1