منشور اخلاقی مجله طب مکمل

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۵/۲۳ |

منشور اخلاقی مجله طب مکمل

در نگارش این منشور از راهکارهای کمیته اخلاق در انتشار پژوهش)  COPE) ، انجمن جهانی سردبیران علوم پزشکی( ( WAME و کمیته بین المللی سردبیران مجلات پزشکی (ICMJE )     استفاده شده است.

1- مطابق بیانیه هلسینکی و دیگر بیانیه های شناخته شده، تائید اخلاقی جزء اصلی تمامی پژوهشهایی است که بر روی انسانها، پرونده های پزشکی، بافت انسانی بی نام یا حیوانات زنده انجام می گیرد . چنین تائیدی باید توسط کمیته- های اخلاقی متناسب انجام گیرد. کمیته های اخلاق مراکز تحقیقاتی و دانشکده ها نیز دارای اختیارات لازم مطابق قوانین هستند. تائیدیه کمیته اخلاقی ذیصلاح باید در متن مقاله ذکر شود. جزئیات رضایت بیماران و سایر مسائل مرتبط نیز باید به روشنی در روش  پژوهش  مطالعه توضیح داده شود.

2-  فردی نویسنده یک مقاله محسوب میشود که حداقل در ارائه ایده پژوهشی یا طراحی مطالعه یا جمع آوری داده ها ویا آنالیز و تفسر داده ها همکاری مؤثر و قابل توجهی داشته باشد. بنابراین مسئولیت صحت و اعتبار تمامی مطالب مقاله بر عهده نویسنده (نویسندگان ) است .
تبصره 1: حذف نام فرد یا افرادی که شرایط چهارگانه نویسندگی مقاله را دارا باشند از لیست نویسندگان (نویسنده پنهان) ممنوع است.
تبصره 2: اضافه کردن نام فرد یا افرادی که شرایط چهارگانه نویسندگی را دارا نیستند، در لیست نویسندگان (نویسینده مهمان)  ممنوع است.
تبصره 3: مسؤولیت اخلاقی و حقوقی ذکر نام افرادی که بدون داشتن همه شرطهای نویسندگی نامشان در زمره نویسندگان مقاله آمده و یا با وجود داشتن شرطهای نویسندگی نامشان از لیست نویسندگان حذف شده اسیت با همه نو یسندگان مقاله میباشد.
تبصره 4: از کلیه افرادی که در حمایت، طراحی، اجرا، نوشتن یا سایر مراحل تحقیق و پژوهش همکاری داشته اند ولی همه ی چهار شرط لازم جهت نویسندگی را دارا نمیاشند، باید در قسمت "تقدیر و تشکر" مقاله سپاسگزاری شود.
به همین دلیل تعیین دقیق و بی طرفانه تمام نویسندگان واجد شرایط، که تنها بدلیل همکاری فکری در نتایج پژوهش در لیست نویسندگان قرار گرفته اند، حیاتی است. در این باره راهکارها و استانداردهای بین المللی از جمله در  ICMJE   و WAME  موجود است. بطور کلی نویسندگان باید به اندازه کافی در نگارش مقاله شرکت داشته باشند تا بتوانند مسئولیت تمامی (یا حداقل بخشی) از محتویات مقاله را برعهده بگیرند. همچنین باید آمادگی لازم برای توضیح در مورد نقش هر یک از نویسندگان در نگارش مقاله نهایی را داشته باشند.
3- ترتیب نویسندگان با اینکه معمولاً بر اساس توافق مشخص می شود، بیانگر نقش هر یک از نویسندگان در مقاله است .
تبصره1: نویسنده طرف مکاتبه (که اصطلاحاً نویسنده مسؤول نامیده میشود) یکی از نویسندگان دستنوشته است که به دلیل  جایگاه علمی و نقش خود در مطالعه (برای مثال، مجری اصلی طرح یا استاد راهنمای اول پایان نامه) از سوی سایر نویسندگان، مسؤولیت مکاتبات و پاسخگویی به ابهامات و ایرادات مطرح شده در مورد مقاله و انتقال نظرات و مکاتبات مهم به سایر نویسندگان و تنظیم روابط بین نویسندگان را به عهده دارد.
تبصره 2: به کار بردن عنوان نویسنده مسؤول به این مفهوم نیست که نویسنده طرف مکاتبه به تنهایی مسؤول صحت پژوهش و گزارش آن است. این مسؤولیت به عهده تک تک نویسندگان میباشد. با توجه به س وء برداشت هایی که ممکن است در استفاده از لفظ نویسنده مسؤول ایجاد شود، استفاده از عنوان "نویسنده طرف مکاتبه" برای این جایگاه مناسبتر است.
تبصره3: توافق در مورد ترتیب اسامی باید بر اساس سهم هر یک از نویسندگان در نگارش مقاله و نه بر اساس جایگاه افراد یا سوابق آنها صورت گیرد .
3- نویسندگان یک مقاله با انتشار آن ادعا می کنند که محتویات علمی و ادبی مقاله، منتج ازفعالیت علمی خودشان است. استفاده از نظرات یا جملات دیگران تحت عنوان نتایج یک پژوهش اصیل بر خلاف اخلاق علمی است و تخلفی جدی محسوب می شود که سرقت ادبی یا نام دارد. جدا از ذکر کامل منابع مورد استفاده، متن مقاله نباید این شبهه را Plagiarism ایجاد کند که تمام یا بخش هایی از آن از سایر نوشتارهای چاپ شده و چاپ نشده کپی شده است. دانشگاه علوم پزشکی اراک در حد امکان جهت جلوگیری از هر نوع سرقت ادبی اقدامات لازم را معمول می نماید و در موارد پیش آمده با توجه به شدت آن، میزان مطلب کپی شده و شرایطی که این عمل در آن صورت گرفته (از جمله تکرار در گذشته، تعمدی بودن و ..) پس از بررسی، موضوع را به مراجع صلاحیت دار ارجاع خواهد داد.
 4- سردبیران  این مجله در مورد نقش بسزای خود در ارتقا و اجرای قوانین اخلاقی هشیار هستند.

CAPTCHA code
دفعات مشاهده: 137 بار   |   دفعات چاپ: 18 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب مکمل دانشکده پرستاری - مامائی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Complementary Medicine Journal of faculty of Nursing & Midwifery

Designed & Developed by : Yektaweb