مقدمه: اضطراب نوعی تشویش و نگرانی است که میتواند بر توانایی یادگیری، تصمیمگیری، عملکرد و اجرای دانشجویان رشته اتاق عمل طی دوران تحصیل و فراگیری مهارتها مؤثر باشد. بر اساس مطالعات انجامشده، طبّ فشاری از روشهای غیردارویی مؤثّر بر کاهش اضطراب در افراد است . هدف این مطالعه بررسی تأثیر طبّ فشاری بر میزان اضطراب دانشجویان ورودی جدید رشته اتاق عمل در بدو ورود به محیط اتاق عمل و حضور در آن است.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه نیمهتجربی است که در آن ۶۰ نفر از دانشجویان ورودی جدید رشته اتاق عمل در بدو ورود به اتاق عمل و حضور در آن به طور تصادفی در دو گروه مداخله ۶ p و پلاسبو Thumb) ) قرار گرفتند. ابتدا دانشجویان پرسشنامه اشپیلبرگر را تکمیل کردند. سپس در گروه طبّ فشاری نقطه ۶ p به صورت یک دقیقه فشار،۳۰ ثانیه استراحت و مجدّداً یک دقیقه فشار به وسیله پژوهشگر اول انجام شد. در گروه Thumb نیز نقطه ۶ p فقط با انگشت شست به وسیله پژوهشگر اول در همان مدت زمان، لمس شد. پس از آن نمونهها به مدت ۱۵ دقیقه وارد اتاق عمل شدند و ناظر عملها بودند. سپس مجدّداً پرسشنامه اشپیلبرگر در موردآنها تکمیل شد و در نهایت دادهها با استفاده از نرمافزار ۱۴ SPSS با آزمونهای آماری تیتست و کایاسکوئر مورد تجزیه تحلیل قرارگرفت.
یافتهها: اضطراب آشکار (۰,۰۴= P ) و پنهان(۰.۰۳= P ) گروه مداخله ۶ p کاهش معنیداری داشت ولی در گروه لمس با انگشت شست، اضطراب آشکار افزایش (۰.۰۷= P ) ولی اضطراب پنهان به طور معنیداری کاهش یافت (۰.۰۴= P )
نتیجهگیری: به نظر میرسد میتوان از طبّ فشاری جهت کاهش اضطراب دانشجویان رشته اتاق عمل قبل از ورود به محیط اتاق عمل استفاده کرد.