مقدمه: گیاه انار گونهای بومیِ ایران است که طی سالهای اخیر به دلیل مصارف متعدد در تغذیه و داروسازی، توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. به دلیل اینکه قسمتهای مختلف درخت انار از ترکیبات زیستفعّال خاصی همانند پلیفنلها، انتوسیانینها، اسیدهای چرب کونژوگه و غیره برخوردار است، اثرات متعدد دارویی همچون خواص آنتیاکسیدانی، ضدّمیکروبی، ضدّدیابتی و ضدّسرطانی از آن گزارش شده است.
مواد و روشها: بهمنظور جمعبندی نتایج تحقیقات انجامشده روی این گیاه و بررسی نحوهی عملکرد ترکیبات زیستفعّال آن، این مطالعهی کتابخانهای با کاوش در منابع معتبر علمی انجام گرفت.
یافتهها: از ۴۰۸۰ گزارش علمی ثبتشده از سال ۲۰۱۰ تاکنون، ۷۸ گزارش انتخاب و بر مبنای نوع سرطان بررسی شد. سعی شد تا با معرفی این گیاه ارزشمند و ترکیبات زیستفعّال آن، که در بخشهای مختلف گیاه شامل برگ، ساقه، ریشه، گل و اجزای میوه یافت میشوند، اثرات درمانی آنها در هر یک از انواع سرطانها مورد بررسی قرار گیرد. مکانیسم عمل ترکیبات مذکور برحسب سرطان پروستات، ریه، پستان، خون و کبد شرح داده شد.
نتیجهگیری: هدف اصلی، بیان نحوهی عملکرد مهمترین ترکیبات زیستفعّال مؤثر در هر نوع سرطان برای تداوم این تحقیقات روی انارهای ایرانی بود که از تنوع بسیار بالایی برخوردارند. درنهایت نتیجهگیری شد که ترکیبات زیستفعّال انار بهعنوان یک عامل شیمیحفاظتی و احتمالاً بهعنوان یک عامل درمانی علیه سرطانهای متعدد انسانی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.