AU - Atashak, S AU - Setamdideh, M TI - Effect of consumption of ginseng on laboratory muscular damage indices of young boxers after acute aerobic exercise PT - JOURNAL ARTICLE TA - CMJA JN - CMJA VO - 6 VI - 4 IP - 4 4099 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-422-fa.html 4100 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-422-fa.pdf SO - CMJA 4 AB  - مقدمه: هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر مکمّل­سازی کوتاه‌مدت جینسنگ بر شاخص‌های آزمایشگاهی آسیب عضلانی بوکسورهای جوان بعد از فعّالیت حاد هوازی وامانده­ساز بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی نیمه­تجربی، 20 بوکسور جوان پس از تکمیل فرم‌های رضایت‌نامه به‌طور تصادفی در دو گروه مکمّل و دارونما قرار گرفتند. افراد گروه مکمّل، روزانه 2 گرم کپسول جینسنگ را به مدت هفت روز مصرف کردند و نمونه‌های گروه دارونما نیز به همین مقدار دکستروز دریافت کردند. همه‌ی آزمودنی‌های دو گروه پس از هفت روز مکمّل­سازی در یک آزمون هوازی وامانده­ساز به فعّالیت پرداختند. نمونه‌های خون وریدی آزمودنی‌ها در چهار مرحله‌ی پایه، روز هفتم بلافاصله قبل از فعّالیت ورزشی، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد از فعّالیت ورزشی جمع‌آوری شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آماری آنووا با اندازه‌گیری‌های مکرر و در سطح معنی‌داری (05/0>p) انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که سطح آنزیم لاکتات­دهیدروژناز در هر دو گروه مکمّل و دارونما در مرحله‌ی بلافاصله، در گروه مکمّل 371/58 و در گروه دارونما 389/01 (U/L) بود و 24 ساعت نیز در گروه مکمّل 371/58 و در گروه دارونما 397/46(U/L) بود که بدین معنی است که بعد از فعّالیت هوازی به‌طور معنی‌داری افزایش پیدا کرده است (0/05>p)؛ درحالی‌که مصرف جینسنگ در گروه مکمّل باعث جلوگیری از افزایش سطوح کراتین­کیناز در 24 ساعت بعد از فعّالیت ورزشی (255/37) در مقایسه با گروه دکستروز (323/59) شده است (0/012=p). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های تحقیق حاضر به نظر می‌رسد که مکمّل­سازی جینسنگ می‌تواند باعث تعدیل آسیب سلول عضلانی بعد از فعّالیت‌های هوازی وامانده­ساز شود CP - IRAN IN - LG - eng PB - CMJA PG - 1677 PT - Research YR - 2017