TI - The effect of short term dark chocolate supplementation pre-incremental exercise on vascular lipid peroxidation in active young girls PT - JOURNAL ARTICLE TA - CMJA JN - CMJA VO - 5 VI - 2 IP - 2 4099 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-316-fa.html 4100 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-316-fa.pdf SO - CMJA 2 AB  -     مقدمه: فشار اکسایشی یکی از عوامل آسیب‌رسان بر بافت‌ها محسوب می‌شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر مکمّل­سازی کوتاه‌مدت شکلات تلخ قبل از یک جلسه فعّالیت فزاینده‌ی ورزشی بر لیپید پراکسیداسیون عروقی در دختران فعّال می‌باشد.   مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر از نوع نیمه­تجربی است و 16 نفر بعد از تکمیل فرم رضایت‌نامه در دو گروه تجربی (مصرف شکلات تلخ) و گروه کنترل (عدم مصرف شکلات تلخ) در تحقیق شرکت کردند. گروه تجربی 3 روز شکلات تلخ - هر روز به میزان ۸۰ گرم - را مصرف کردند و بعد از سه روز، هر دو گروه در فعّالیت ورزشی فزاینده شرکت کردند. در سه مرحله‌ی قبل از فعّالیت فزاینده‌ی ورزشی، بلافاصله بعد از فعّالیت و یک ساعت بعد از فعّالیت، نمونه خون وریدی جهت اندازه‌گیری پراکسید هیدورژن ( H2O2 ) و مالون دی آلدئید گرفته شد.   یافته‌ها: سطح H2O2 و مالون دی آلدئید در گروه تجربی و کنترل در مقایسه‌ای که بین مراحل بعد از فعّالیت و زمان ریکاوری با مرحله‌ی پایه انجام شد (مقایسه‌ی درون‌گروهی) تغییر معنی‌داری نیافت (05/0 =p). با این حال گروه شکلات تلخ در مقایسه با گروه کنترل از مقدار H2O2 کمتری در هر سه مرحله‌ی قبل از ورزش (تجربی: 45/0 ± 25/1، کنترل:42/0 ± 08/2) (004/0=p)، بلافاصله بعد از ورزش (تجربی: 3/0 ± 68/1، کنترل:52/0 ± 16/2) (05/0 = p) و یک ساعت بعد از آن (3/0 ± 51/1، کنترل: 44/0 ± 18/2) برخوردار بود (006/0 = p).   نتیجه‌گیری: احتمالاً مصرف کوتاه‌مدت شکلات تلخ در کنترل روند افزایشی شاخص‌های لیپید پراکسیداسیون عروقی در جریان فعّالیت‌های فزاینده‌ی ورزشی در دختران فعّال مؤثر است CP - IRAN IN - LG - eng PB - CMJA PG - 1179 PT - Research YR - 2015