@ARTICLE{Mahmoudi, author = {zand, soleiman and mahmoudi, mokhtar and khajeh goodari, mohammad and asgari, parvaneh and Abdollahi, mahdi and rafiei, fatemeh and }, title = {effect of apple vinegar and honey combination on lowering levels of blood lipids}, volume = {6}, number = {2}, abstract ={مقدمه: اختلالات لیپیدی از مهم‌ترین عواملی هستند که در ایجاد و پیشرفت ضایعات قلبی- عروقی نقش دارند. هدف از این مطالعه بررسی نقش و کاربرد اثر ترکیبی عسل و سرکه‌ی سیب بر چربی‌های خون بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی است. روش‌ها: این مطالعه‌یک کارآزمایی بالینی است که در بیمارستان‌های آموزشی ولی عصر (عج) و امیرالمؤمنین (ع) شهرستان اراک انجام شد. نمونه‌های پژوهش 30 نفر بودند. از همه‌ی آن‌ها رضایت‌نامه‌ی اخلاقی دریافت شد و به شیوه‌ی تک­گروهی قبل و بعد، تحت آزمون قرار گرفتند. ابتدا میزان چربی‌های خون (کلسترول، تری­گلیسیرید، LDL و HDL) آن‌ها بررسی ‌شد. سپس، 2 بار در روز در یک لیوان حاوی 200 سی‌سی آب، یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی و یک قاشق غذاخوری سرکه‌ی سیب به آن‌ها داده ‌شد. بعد از 4 هفته سطح چربی خون آن‌ها مجدداً ارزیابی شد و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که بعد از مداخله، میانگین و انحراف معیار تری­گلیسرید قبل و بعد، به­ترتیب 42/9±164/56 و 79/8±314/13 بود، میانگین و انحراف معیار کلسترول قبل و بعد، به­ترتیب 58/13± 256/8و 31/26±137/7بود و میانگین و انحراف معیار کلسترول LDL قبل و بعد، به­ترتیب 48/6±185/4و 25/07±120/43 بود که در هر سه مورد، کاهش معناداری را بعد از مداخله نشان می‌دهد؛ ولی میانگین HDL قبل 10/6± 43/30و میانگین بعد آن 16/1±64/03بود که نشان‌دهنده‌ی افزایش معنادار آن بعد از مداخله است (0/001p=). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که اثر ترکیبی عسل و سرکه‌ی سیب، نقش بسیار مؤثری در کاهش چربی‌های مضر و افزایش چربی خوب در بیماران مبتلا به چربی خون بالا دارد. }, URL = {http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-396-fa.html}, eprint = {http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-396-fa.pdf}, journal = {Complementary Medicine Journal}, doi = {}, year = {2016} }