AU - Ghorat, ّFereshteh AU - Nejatbakhsh, Fatemah AU - Namazi, Nazli AU - ahmadi,, mohammad AU - tabarrai, malihe TI - Comparative Study of the Factors Causing Low Milk Supply from the Perspectives of Iranian Medicine and Modern Medicine PT - JOURNAL ARTICLE TA - CMJA JN - CMJA VO - 8 VI - 3 IP - 3 4099 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-606-fa.html 4100 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-606-fa.pdf SO - CMJA 3 AB  - مقدمه: تغذیۀ شیرخوار با شیر مادر یکی از مهم‌ترین عوامل ارتقای سطح بهداشت در کشورهاست. در متون طبّ ایرانی فصل‌های زیادی به تغذیه با شیر مادر اختصاص داده شده است. هدف این مطالعه، بررسی کاهش شیر مادر از دیدگاه طبّ ایرانی و بررسی تطبیقی آن با طبّ کلاسیک است. مواد و روش‌ها: این مقاله یک مطالعۀ مروری اسـت و جامعـۀ پژوهش آن، محتوای کتب معتبر طبّ ایرانی است. نمونه­گیری به‌صورت هدفمنـد و بر اساس میزان وابستگی و ارتباط به مضامین تحـت‌مطالعـه بـود. مطالعات انسانی از سال 2005 تا دسامبر 2015 در منابع طبّ نوین و کتب مرجع تغذیه و بانک­های اطلاعاتی PubMed، Science Direct و Google scholar جست‌وجو شد. داده­هـا بـه روش یادداشت­برداری از مستندات، جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل محتوایی شد. یافته­ ها: از دیدگاه طبّ ایرانی و طبّ کلاسیک علل اصلی کمبود شیر بر اساس فیزیوپاتولوژی تولید آن در چهار گروه طبقه­بندی می­شوند که عبارت‌اند از عوامل مربوط به غذا، عوامل مربوط به اختلال خون، عوامل مربوط به بافت پستانی و عوامل نفسانی و جسمی. اختلال کیفی و کمّی غذا یکی از مهم‌ترین علل کمبود شیر است. همچنین وجود خون صالح در تولید و میزان شیر مادر نقش مهمی دارد. ازجملۀ سایر شرایط برای تولید مناسب شیر، مزاج معتدل بافت پستانی است. نتیجه­ گیری: با توجه به اهمیت مقولۀ تغذیه با شیر مادر، توجه به برخی دیدگاه­ها همچون مکتب طبّ ایرانی، علاوه بر گشودن دریچه­های نو برای تحقیقات جدید، احتمالاً در موفقیت و پیشبرد سیاست‌‌های گسترش تغذیۀ انحصاری با شیر مادر نیز نقش مؤثری داشته باشد. CP - IRAN IN - Department of Iranian Medicine, Faculty of Iranian medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. LG - eng PB - CMJA PG - 2414 PT - Research YR - 2018