RT - Journal Article T1 - Investigation of the Effect of Artichoke (Cynara Scolymus L.) on Characteristics of the Fatty Liver JF - CMJA YR - 2020 JO - CMJA VO - 10 IS - 2 UR - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-654-fa.html SP - 134 EP - 147 K1 - Fatty liver K1 - Artichoke K1 - Cynara scolymus K1 - Liver enzymes AB - مقدمه: چرب شدن کبد باعث پیشرفت در آسیب و تسریع فیبروز کبدی می­‌شود. کبد چرب ممکن است آنزیم­‌های AST و ALT را در خون افزایش دهد. نفوذ چربی در کبد با افزایش میزان اکوژنیک، بستگی به شدت نفوذ آن دارد. مواد و روش ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی کورنشده تصادفی به منظور بررسی تأثیر دمنوش گیاه آرتیشو است. برگ گیاه، روزانه دو نوبت (یک قاشق غذا خوری در یک لیوان آب جوش به مدت 20 دقیقه روی حرارت غیرمستقیم دم شد) و به مدت 45 روز مصرف شد. با استفاده از فرمول نمونه‌­گیری تحلیلی پوکاک تعداد 70 بیمار (47 زن و 23 مرد) در سنین 25 تا 63 سال مورد آزمایش نهایی قرار گرفتند و اثر این گیاه بر سطوح اکوژن پارانشیمال کبد، AST و ALT کبد آن‌ها بررسی شد. آنزیم­‌های کبد و سونوگرافی شکم در ابتدا و پس از درمان انجام شد و افراد موردمطالعه، پس از کسب رضایت آگاهانه، بر اساس معیار اولتراسوند برای بیماری کبد چرب گروه‌بندی شدند. مقایسه میانگین­‌ها با استفاده از آزمون تی زوجی انجام شد و داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد، افراد مورد‌مطالعه برای بیماری کبد چرب به سه کروه خفیف (23 بیمار، 32/86 درصد) به عنوان درجه 1، متوسط (38 بیمار، 54/28 درصد) به عنوان درجه 2 و شدید (9 بیمار، 12/86 درصد) به عنوان درجه 3 تقسیم شدند. در پایان مطالعه، درجه کبد چرب 51 بیمار کاهش نشان داد (P≤‌0/05)، با این حال، 19 زن تغییری در میزان چربی کبد نشان ندادند. میانگین آنزیم‌­های اندازه‌گیری‌شده در همه بیماران قبل و بعد از درمان به ترتیب 26/76±52/49 و 96/01±36/13 برای ALT ، 41/14±20/46 و 12/26±31/76 برای AST بود. تجزیه و تحلیل آماری نتایج توسط آزمون تی، کاهش معنی­‌داری برای ALT و AST (P≤‌0/01) را نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد به نظر می‌رسد بتوان از این گیاه در بهبود علائم آزمایشگاهی کبد چرب استفاده کرد. LA eng UL http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-654-fa.html M3 10.32598/cmja.10.2.891.1 ER -