Complementary Medicine Journal
فصلنامه طب مکمل
cmja
Medical Sciences
http://cmja.arakmu.ac.ir
1
admin
2228-5091
2228-7094
8
10.61186/cmja
14
8888
13
fa
jalali
1397
9
1
gregorian
2018
12
1
8
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر عصارۀ الکلی گیاهان بارهنگ و برگِبو بر خواص ضد باکتری برخی از باکتری های گرم مثبت و منفی
The Effect of Plant Extracts of Plantago major and Laurus nobilis on the Antimicrobial Properties of some of Gram-positive and Gram-negative Bacteria
طب سنتی
Traditional medicine
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">مقدمه:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> خواص ضدمیکروبی روغنها و عصارههای گیاهی بر میکروارگانیسمهای مختلف در مناطق مختلف گزارش شده است. در این تحقیق، تأثیر عصارۀ گیاهان برگِبو و بارهنگ -جمعآوریشده از استان سمنان- بر تعدادی از باکتری گرم مثبت و منفی بررسی شد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">مواد و روشها:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> این مطالعه از نوع تجربی است. عصارۀ الکلی گیاهان بارهنگ و برگِبو بهروش سوکسله تهیه شد. اثر ضدباکتریایی عصارهها بهروش انتشار در چاهک بررسی شد. میانگین هالۀ عدم رشد پس از سه بار آزمون، اندازهگیری و ثبت شد. سپس حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی آن بهروش رقیقسازی در چاهک بررسی شد. از نرم افزار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">Spss</span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> جهت آنالیز داده ها استفاده شد. نتایج به صورت فراوانی و درصد و میانگین و انحراف معیار بیان شده اند.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">یافتهها:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> بالاترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ الکلی گیاه بارهنگ بر باکتریهای گرم مثبت انتروکوک فاسیوم و استافیلوکوک اورئوس بود و عصارۀ برگِبو بیشترین تأثیر را بر باکتری استافیلوکوک اورئوس داشت. کمترین غلظت عصارۀ الکلی گیاهان برگِبو و بارهنگ که باعث توقف رشد استافیلوکوک اورئوس شد برابر با 100 میلیگرم بر میلیلیتر بود که قطر هالهای برابر با 13 میلیمتر را ایجاد کرد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجهگیری:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> بیشترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ بارهنگ علیه استافیلوکوک اورئوس و انتروکوک فاسیوم بود و بیشترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ برگِبو علیه باکتری استافیلوکوک اورئوس بود.</span></span>
<strong>Introduction:</strong> Antimicrobial activity of oils, plant extracts on various microorganisms has been reported from different areas. In the present study, we tried to exam the activity of Plantago major and Laurus nobilis extracts collected from Semnan province on some of gram-positive and gram-negative bacteria<span dir="RTL">.</span><br>
<strong>Methods:</strong> This is an experimental study. Plantago major and Laurus nobilis extracts were prepared by soxhlet method. Antibacterial activity was evaluated by agar well diffusion. Average of inhibition zone diameter was recorded after triplicate repeat. Microplate titration was used for investigation of Minimum inhibitory concentration and Minimum bactericidal concentration. Spss software used for data analysis. Data are presented as frequency and percentage and mean and standard deviation<span dir="RTL">. </span><br>
<strong>Results:</strong> The highest antibacterial activity of plant extract on gram positive bacteria was on Enterococcus faecium and Staphylococcus aureus, and Laurus nobilis extract had the most effect on Staphylococcus aureus bacteria. The lowest concentration of alcoholic extract of Laurus nobilis and Plantago plants that stop the growth of Staphylococcus aureus was 100 mg / ml, with a halo diameter of 13 mm<span dir="RTL">.</span><br>
<strong>Conclusion:</strong> The most antibacterial activity of plant extract was detected against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecium and the highest antibacterial activity of Leaf extract against Staphylococcus aureus was obtained<span dir="RTL">.</span>
بارهنگ؛ برگِبو؛ اشرشیاکلی؛ کلبسیلا پنومونیه؛ استافیلوکوک اورئوس؛ انتروکوک فاسیوم؛ سوکسله؛ عصارۀ الکلی گیاهی
Enterococci, Staphyloccus aureus, extract plants, soxhlet, Klebsiella pnumoniae, Plantago major, Laurus nobilis.
3433
3443
http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-728-1&slc_lang=fa&sid=1
Shiva
Mirkalantari
شیوا
میرکلانتری
shivamirkalantari@yahoo.com
100319475328460011575
100319475328460011575
Yes
, PhD of Microbiology, Department of Microbiology, Faculty of Medicine, Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran.
گروه میکروبشناسی، دانشکدۀ علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
Kosar
Fateh
کوثر
فاتح
fatehlowsar@yahoo.com
100319475328460011576
100319475328460011576
No
, Student Research Committee, Faculty of Medicine, Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran.
، کمیتۀ تحقیقات دانشجویی، دانشکدۀ علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.