دوره 3، شماره 4 - ( 12-1392 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 638-624 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani F, Babazade S. The Effects of Yoga on Life Quality of Patients with Breast Cancer Undergoing Chemotherapy. cmja 2014; 3 (4) :624-638
یزدانی فریدخت، بابازاده شادی. تأثیر یوگا بر حیطه عملکردی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی‌درمانی. فصلنامه طب مکمل. 1392; 3 (4) :624-638

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، اصفهان، ایران ، faridokht.yazdani@yahoo.com
2- استادیار، متخصص رادیوتراپی و انکولوژی، گروه مطالعاتی سرطان پستان وابسته به معاونت پژوهشی؛ بیمارستان سیدالشهداء، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

مقدمه: سرطان پستان دومین سرطان شایع در جهان است. این بیماری و درمان­های آن از جمله شیمی­درمانی طیف وسیعی از علایم و عوارض جانبی را به دنبال دارد و عملکرد و کیفیت زندگی را تحت­الشعاع قرار می­دهد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر یوگا بر حیطه عملکردی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی­درمانی است.

مواد و روش ­ ها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی دو مرحله­ای قبل و بعد از مداخله است که در آن 40 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان در بخش­ شیمی­درمانی بیمارستان سیدالشهدا(ع) اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. جلسات یوگا هرکدام به مدت 75 دقیقه در روزهای زوج هفته و به مدت 8 هفته اجرا می­شد. ابزار جمع­آوری داده­ها مشتمل بر پرسش­نامه مشخصات جمعیتی و درمانی، پرسش­نامه کیفیت زندگی سازمان پژوهش و درمان سرطان اروپا ( EORTC QLQ-C30 ) و پرسش­نامه استاندارد اختصاصی جهت بررسی کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان پستان (EORTC QLQ-BR23) بود که به صورت مصاحبه چهره به چهره با بیماران به وسیله یک متخصص انکولوژی، طی 3 ماه، از ابتدای خردا­د تا پایان مردادماه 1391 تکمیل گردید.

یافته ­ ها: میانگین نمره کلّی کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه یوگا 1.3 ± 49.6 تعیین شد که بعد از مداخله، نمره 1.34 ± 81.7 را به خود اختصاص داد. قبل از مداخله، بیشترین نمره در مقیاس «عملکرد نقش» و کمترین نمره به مقیاس «عملکرد جنسی» مربوط بود. بعد از مداخله در مقیاس­های عملکرد جسمی، هیجانی و ایفای نقش در گروه یوگا افزایش قابل توجهی مشاهده شد (0.05> p ).

بحث و نتیجه­گیری: مقیاس­های عملکردی در کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان تحت شیمی­درمانی در اثر یوگا بهبود می­یابد. بنابراین برنامه یوگا می­تواند به عنوان یک روش مؤثر، راحت و کم­هزینه در ارتقاء کیفیت زندگی این دسته از مددجویان مورد استفاده قرار گیرد .