پیام خود را بنویسید
دوره 11، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 315-304 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Latifi S A H, Haji Rahimian Tasuji M H, Rajabnejad M R, Asadi M H, Mahmoodi S A. Role of Aaraze Nafsani in Health and Illness. cmja 2022; 11 (4) :304-315
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-630-fa.html
لطیفی سید امیر حسین، حاجی رحیمیان طسوجی محمد حسن، رجب نژاد محمد رضا، اسدی محمد حسین، محمودی سید عبدالله. بررسی نقش اَعراضِ نفسانی در پایداریِ سلامت یا ایجاد بیماری. فصلنامه طب مکمل. 1400; 11 (4) :304-315

URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-630-fa.html


1- مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- پژوهشگر و کارشناس پژوهشی قرآن و عترت معاونت فرهنگی دانشجویی، دانشگاه علوم‌پزشکی قم، قم، ایران. ، mmhrahimian@gmail.com
3- دانشکده طب سنتی و ایرانی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- گروه معارف اسلامی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
چکیده:   (3332 مشاهده)
هدف: اَعراض نفسانی یا رویدادهای روانی، یکی از اصول ستّه ضروریه به ‌شمار می‌رود. این عامل، آثار بسیار سریع، شدید و قدرتمندی بر جسم انسان پدید می‌آورد. درواقع، مهم‌ترین عاملی که موجبِ پایداریِ سلامت شده یا به ایجاد بیماری می‌انجامد، وساطت ارواحی است که در ناحیه بخارگونه، بسیار لطیف و سیّال اخلاط به‌وجود‌آمده، قوا و افعال را به ‌سرعت تمام تحت‌ تأثیر قرار می‌دهند. 
روش ها: در این پژوهش، علاوه ‌بر بررسیِ آخرین مقالاتِ مرتبط با موضوعِ نَفْس و اَعراض نفسانی، منابع مرتبط با محتوای تحقیق از دیدگاه دانشمندانی نظیر محمدبن زکریای رازی (251هـ. ق، 313هـ. ق)، علی ‌بن عباس ‌اهوازی (318هـ. ق، 384هـ. ق)، بوعلی سینا (370هـ. ق، 427هـ. ق) و سید اسماعیل جرجانی(531-434 ق) بررسی شده است؛ بنابراین در پژوهش حاضر، واژگان مربوط به اعراض نفسانی از اُمَّهات کُتب مؤلّفان یادشده (الحاوی، طبّ روحانی، کامل‌الصناعه‌الطبیعه، قانون فی‌الطب، ذخیره خوارزمشاهی و برخی از کتاب‌ها و وب‌گاه‌های معتبر) جست‌وجو شده است.
یافته ها: امروزه نَفْس، اَعراض نفسانی، تزکیه نَفْس و نقش آن‌ها در سلامت و بیماری مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. زکریای رازی کتاب مستقلی به ‌نام طب روحانی را به رشته تحریر درآورده و علی ‌بن عباس اهوازی نیز در کامل‌الصناعه‌الطبیعه به همه شاخه‌های پزشکی پرداخته است. همچنین کتاب القانون فی‌الطب، منظم‏ترین و روشمندترین کتابی است که درباره پزشکی مزاجی تألیف شده و ذخیره خوارزمشاهی هم یک کتاب جامع پزشکی است که اَعراض نفسانی از مهم‌ترین ارکان آن محسوب می‌شود. 
نتیجه گیری: درحقیقت، دانشمندان طب ایرانی، هریک به ‌نحوی اَعراض نفسانی را مورد توجه ویژه قرار داده، تدبیر این اَعراض را جهت حفظ و ارتقای سلامت روح و جسم ضروری دانسته‌اند. از آنجا که رویدادهای روانی از ارزشمندترین مباحث اسباب تندرستی و بیماری است، لازم است با دور داشتن بیمار از اعراض نفسانی به تقویت قوای او پرداخت. همچنان ‌که اعراض نفسانی دارو را از اثرگذاری باز‌می‌دارد، مزاج انسان به‌ شدت از حالات روحی و روانی تأثیر می‌پذیرد.
متن کامل [PDF 5582 kb]   (944 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (6838 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب مکمل می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Complementary Medicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb