دوره 11، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 139-128 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل (TCMRC)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- گروه پزشکی داخلی، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
3- گروه طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل (TCMRC)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، salehi58@gmail.com
چکیده:   (2386 مشاهده)
هدف: اولین و شایع‌ترین علت مرگ‌و‌میر در جهان ناشی از حوادث قلبی‌عروقی است و افزایش چربی‌های خون (هایپرلیپیدمی)یکی از عوامل خطر مهم و قابل کنترل این بیماری‌هاست. ارتباط متابولیسم چربی‌ها با طیف وسیعی از بیماری‌ها‌، عوارض داروهای شیمیایی و توجه روزافزون جوامع بشری به استفاده از درمان‌های طبیعی، لزوم توجه علمی بیشتر به دیدگاه‌های سایر مکاتب درمانی وطب مکمل را آشکار می‌سازد. در این مطالعه مروری به تبیین هایپرلیپیدمی از منظر طب ایرانی پرداخته شده است.
روش ها: با استفاده از کلید واژه‌های شحم، پیه، چربی، بلغم، دسومت‌، دهن، سمین، هایپرلیپیدمی در کتب معتبر پزشکی، پایگاه‌های علمی‌، نرم افزار نور و منابع معتبر طب ایرانی به روش کتابخانه‌ای از دی ماه لغایت اسفند 1399پس از جمع‌آوری اطلاعات‌، به بررسی، تحلیل محتوا وارائه نظرات پرداخته شد.
یافته ها: بروز هایپرلیپیدمی به عوامل متعددی بستگی دارد، تشخیص آن وابسته به تکنولوژی آزمایشگاهی بوده و در غالب اوقات علائم بالینی واضحی ندارد. ازمهم‌ترین موارد قابل بررسی، توجه به نقش کبد، قلب، معده‌، اصول حفظ سلامتی و هضم‌های چهارگانه است.
نتیجه گیری: هایپرلیپیدمی کیفیتی است که می‌تواند پاتولوژیک و در مواردی هم فیزیولوژیک باشد. از نظر طب ایرانی در اثر عدم تعادل اخلاط در داخل عروق حادث شده و منجر به غلظت و لزوجت بیشتر درقوام خون می‌‌شود. در مواردی عرض ناشی از بیماری و در مواردی نیز می‌تواند واکنش جبرانی قوه مدبره بدن باشد. توجه به دیدگاه‌های مکتب طب ایرانی می‌تواند در جهت پیشگیری و بهبود مداخلات درمانی مؤثر باشد.
متن کامل [PDF 6000 kb]   (1046 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (4139 مشاهده)  
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب سنتی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.