دوره 14، شماره 2 - ( 6-1403 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Mousabeygi T, Zare H, Sharifi A, Aliakbari dehkordi M. Comparing the Effectiveness of Cognitive Rehabilitation, Neurofeedback, and Their Simultaneous Use in Emotional Memory and Emotion Regulation in People with Stroke. cmja 2024; 14 (2)
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-992-fa.html
موسی بیگی طیبه، زارع حسین، شریفی علی اکبر، علی اکبری دهکردی مهناز. مقایسه تأثیر توان‌بخشی شناختی، نوروفیدبک و تلفیق این دو با یکدیگر بر حافظه هیجانی و تنظیم هیجان در افرادِ دچار سکته مغزی. فصلنامه طب مکمل. 1403; 14 (2)

URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-992-fa.html


1- کاندیدای دکتری روان‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران.
2- استاد، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران. ، h_zare@pnu.ac.ir
3- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران.
4- استاد، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران.
چکیده:   (85 مشاهده)
مقدمه: سکته مغزی یکی از شایع‌ترین و ناتوان‌کننده‌ترین بیماری‌های نورولوژیک در بالغین است. نقص حافظه هیجانی و تنظیم هیجان ویژگی بارز افراد دچار سکته مغزی است. بنابراین وجود یک روش درمانی در دسترس و مقرون‌به‌صرفه مورد برای کاهش مشکلات افراد دچار سکته مغزی نیاز است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تأثیر توان‌بخشی شناختی، نوروفیدبک و تلفیق این دو با یکدیگر بر حافظه هیجانی و تنظیم هیجان در افراد دچار سکته مغزی انجام شده است.
مواد و روش: پژوهش به‌صورت نیمه‌آزمایشی به اجرا درآمد. نمونه آماری شامل 45 نفر از بیماران دچار سکته مغزی تحت درمان در بیمارستان امام‌رضای کرمانشاه بود که با روش نمونه‌گیری هدفمندْ انتخاب و با امضای فرم کتبی رضایت‌نامه آگاهانه از خود بیماران وارد مطالعه شدند و در سه گروه 15 نفره با روش تخصیص تصادفی ساده و به مدت 8 هفته تحت درمان توان‌بخشی شناختی، نوروفیدبک و تلفیق این دو درمان قرار گرفتند. پیگیری دو ماهه نیز به عمل آمد. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه تنظیم هیجان گراس (2003) و آزمون حافظه هیجانی کهیل و مک گو (1995) بود و برای بررسی فرضیه‌های پژوهش از تحلیل واریانس آنوای دوعاملی آمیخته و آزمون تعقیبی بون فرونی با استفاده از نرم‌افزار SPSS  ویرایش 24 در سطم معناداری 0/05 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد میانگین نمره حافظه هیجانی (0/007=Sig، 339/3=F) و تنظیم هیجان (0/023=Sig، 5/833=F) در گروه‌های درمان در پس‌آزمون و پیگیری به‌طور معناداری افزایش داشته است و نتایج حاصل از مقایسه میانگین‌های بین گروه‌ها نشان داد تلفیق درمان‌های توان‌بخشی شناختی و نوروفیدبک بر حافظه هیجانی و تنظیم هیجان نسبت به هریک از درمان‌ها به‌تنهایی اثربخشی بیشتری دارد (001>P). همچنین مقدار جزئی اتا مشخص کرد که تقریباً 13/1 درصد از تغییرات در حافظه هیجانی و 21/7 درصد در تنظیم هیجان به‌وسیله درمان تلفیقی قابل‌تبیین است. 
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده تلفیق دو روش درمانی نوروفیدبک و توان‌بخشی شناختی می‌تواند در بهبود حافظه هیجانی و تنظیم هیجان اثربخشی بهتر و ماندگارتری تا دو ماه پس از درمان داشته باشد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.