AU - Rostami, Akram AU - Damirchi, Arsalan AU - Ebrahimi, Maryam TI - The Effect of Branched Chain Amino Acids and Vitamin E on Muscle Damage PT - JOURNAL ARTICLE TA - CMJA JN - CMJA VO - 12 VI - 2 IP - 2 4099 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-864-fa.html 4100 - http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-864-fa.pdf SO - CMJA 2 AB  - هدف: امروزه بین ورزشکاران به مصرف مکمل‌های آمینو اسید با هدف کاهش آسیب‌های عضلانی بیش از گذشته توجه شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر مصرف 1 دُز آمینواسیدهای شاخه‌دار پیش از فعالیت وامانده‌ساز به همراه ۱ ماه مکمل‌‌‌دهی ویتامین ای بر آنزیم‌های کراتین کیناز و لاکتات ‌دهیدروژناز زنان فعال بود. روش ها: تعداد 32 نفر از دانشجویان زن فعال دانشگاه رازی کرمانشاه با دامنه سنی 18 تا 23 سال به‌صورت در دسترس و بر‌اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شده و پس از اخذ فرم رضایت‌نامه آگاهانه به‌طور تصادفی در 4 گروه 8 نفره دارونما، ویتامین ای، گروه آمینواسیدهای شاخه‌دار و آمینواسیدهای شاخه‌دار / ویتامین ای قرار گرفتند. ویتامین ای روزانه 1 عدد کپسول معادل 400 واحد بین‌المللی و گروه آمینواسیدهای شاخه‌دار ‌به‌صورت طعم‌‌‌دار‌شده با آبلیمو از 2 ساعت و نیم قبل از انجام فعالیت در 4 نوبت با فاصله زمانی 30 دقیقه مصرف شد. آزمون شامل 30 دقیقه فعالیت با 50 درصد توان هوازی و بلافاصله فعالیت با 75 درصد توان هوازی تا حد واماندگی روی دوچرخه کارسنج بود. نمونه‌گیری از آزمودنی‌ها بلافاصله و 48 ساعت بعد از فعالیت انجام‌ شده و داده‌‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 22 در سطح 05/0=α با آزمون‌های شاپیرو ویلک، آنالیز واریانس با اندازه‌گیری تکراری، آزمون تعقیبی بونفرونی و همبستگی پیرسون تجزیه‌‌و‌تحلیل شدند. یافته ها: اثر هیچ‌کدام از مکمل‌ها بر سطوح لاکتات ‌دهیدروژناز و کراتین ‌کیناز بلافاصله پس از فعالیت معنا‌دار نبود (0/05>P)، اما میانگین سطوح کراتین ‌کیناز و لاکتات‌ دهیدروژناز 48 ساعت پس از فعالیت در گروه‌های آمینواسیدهای شاخه‌دار ( LDH=213/2±‌23/44,11/00±‌CK=199/4) و آمینواسیدهای شاخه‌دار /‌ ویتامین ای ( ,3/20±‌CK=188/3)‌ 213/2=LDH±‌23/44 نسبت به گروه‌های دارونما و ویتامین ای نیز پایین‌تر بود (P=0/001) و کمترین مقدار آن‌ها نیز در گروه آمینواسیدهای شاخه‌دار و آمینواسیدهای شاخه‌دار / ویتامین ای مشاهده شد که با سطوح پلاسمایی لوسین و ایزولوسین ارتباط منفی قابل‌توجهی داشت (0/001=‌P). نتیجه گیری: با اینکه مصرف آمینواسیدهای شاخه‌دار به‌تنهایی پیش از فعالیت وامانده‌ساز باعث کاهش شاخص‌های آسیب عضلانی شد، اما به ‌نظر می‌رسد مصرف لوسین و ایزولوسین در کنار مکمل‌دهی ویتامین ای اثر بیشتری در کاهش آسیب‌ عضلانی داشته باشد. CP - IRAN IN - LG - eng PB - CMJA PG - 160 PT - Research YR - 2022