دوره 2، شماره 2 - ( 6-1391 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 158-148 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amiri Pebdani M, Taavoni S, Haghani H. The Effect of The Effect of Ginkgo biloba extract on sexual activity in 50 – 60 years menopausal women . cmja 2012; 2 (2) :148-158
امیری پبدنی مینا، تعاونی سیمین، حقانی حمید. تاثیر عصاره جینکو بیلوبا بر فعالیت جنسی زنان یائسه 60 – 50 سال. فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (2) :148-158

1- دانشگاه علوم پزشکی البرز
2- عضو هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، عضو موسسه طب اسلامی، مکمل و مطالعات تاریخ پزشکی
3- عضو هیات علمی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقدمه: بسیاری از زنان در دوران یائسگی دستخوش تغییراتی می شوند که بخشی از این تغییرات در اثر کاهش جریان خون که ثانویه به کاهش استروژن می باشد ، ایجاد می شود. این تغییرات ممکن است موجب کاهش فعالیت جنسی در آنان گردد. هدف از انجام این پژوهش تعیین تاثیر عصاره جینکوبیلوبا بر فعالیت جنسی زنان یائسه 60 – 50 ساله بود.

مواد و روش ها: در این کارآزمایی تصادفی کنترل شده به همراه با دارونما، 80 زن داوطلب سالم 60ـ50 ساله به سه مرکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نموده و در مطالعه شرکت نمودند. شرکت کنندگان فرم تهیه شده رضایت نامه آگاهانه را تکمیل نموده و سپس مدت یک ماه 240ـ120 میلی‌گرم کپسول جینکوبیلوبا یا دارونما دریافت نمودند. ابزار اندازه گیری مطالعه، مقیاس اندازه گیری عملکرد جنسی ساباتسبرگ بود که بخشی از آن فعالیت جنسی زنان را قبل و بعد از مداخله مورد سنجش قرار داد. در نهایت داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون های دقیق فیشر، تی مستقل و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند .

یافته‌ها: 27 زن یائسه مورد پژوهش (6/42 درصد) در محدوده سنی 50 تا 52 سال قرار داشتند. سن یائسگی در 29 زن (9/45 درصد)، 50 سال یا بیشتر بود. بعد از انجام مداخله، دوگروه جینکو بیلوبا و دارونما از نظر میزان فعالیت جنسی تفاوت آماری معنی داری را نشان ندادند.

نتیجه گیری: با وجود اثر بخشی مکمل گیاهی جینکو بیلوبا بر میل جنسی زنان ، نتایج نشاندهنده عدم تاثیر آن بر میزان فعالیت جنسی آنان بوده است. با توجه به اینکه اثر بخشی بسیاری از مکمل های گیاهی بدنبال مصرف طولانی ظاهر می گردد، توصیه می شود در مطالعات بعدی این گیاه به مدت طولانی تر استفاده شود.