دوره 2، شماره 2 - ( 6-1391 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 193-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanzadeh P, Fallahi Khoshknab M, Norozi K. Impacts of Journaling on Anxiety and stress in Multiple Sclerosis patients. cmja 2012; 2 (2) :183-193
حسن زاده پریسا، فلاحی خشکناب مسعود، نوروزی کیان. بررسی تاثیر ژورنالینگ بر اضطراب و استرس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس . فصلنامه طب مکمل. 1391; 2 (2) :183-193

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گروه پرستاری ، msflir@yahoo.com
3- گروه پرستاری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

مقدمه : مولتیپل‌اسکلروزیس یکی از شایعترین بیماریهای مزمن سیستم عصبی مرکزی در سنین جوانی است که ماهیت ناتوان کننده ای دارد. اختلالات روانشناختی از جمله اضطراب و استرس به طور قابل توجهی در بیماران مبتلا دیده می شود. مداخله پرستاری ژورنالینگ و برون ریزی احساسات به صورت نوشتن از روشهای خودیار و مقرون به صرفه ای است که در چندین مطالعه تاثیر آن بر سلامت جسمانی، روانی و پیش آگهی بیماریهای مزمن بررسی شده است. .این روش تا کنون بر بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس(ام.اس) مطالعه نشده است.این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ژورنالینگ بر اضطراب و استرس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.

مواد و روش ها : این مطالعه به صورت مداخله ای از نوع قبل و بعد، در طی سال (1389) بر روی 80 نفر از بیماران مبتلا به (ام.اس) مراجعه کننده به انجمن ام.اس ایران در تهران، انجام گردید. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، و پرسشنامه DAS-21 (Depression Anxiety Stress -21) بود. از بیماران مبتلا به مولیتپل اسکلروزیس پس از اخذ رضایت نامه کتبی و تکمیل پرسشنامه DASS-21 مداخله پژوهش تحت عنوان ژورناینگ در گروه مداخله انجام شد، از انها درخواست گردید که چهار هفته پشت سرهم روزی نیم ساعت درباره احساسات و هیجانات منفی خود بنویسند و پس از یکماه مجدداَ پرسشنامه DASS-21 را تکمیل نمایند. برای گروه شاهد هیچگونه مداخله‌ای انجام نشد و فقط پرسشنامه تحقیق تکمیل شد در پایان اطلاعات پرسشنامه ها با SPSS 16 با استفاده از آزمونهای تی، مستقل، تی زوجی کای اسکوئر، آنالیز کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: بررسی میانگین امتیاز اضطراب و استرس با آزمون تی قبل از مداخله در دو گروه تفاوت معنی‌داری را نشان نداد (05/0

نتیجه گیری: ژورنالینگ و برون ریزی احساسات به صورت نوشتن اضطراب و استرس بیماران مبتلا به ام.اس را کاهش داد لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثردر کاهش اضطراب و استرس بیماران ام.اس توصیه می‌گردد .