مقدمه: اختلالات خواب و هیپوکسی متناوب، منجر به توسعه عوارض عروقی میشود. رایحهدرمانی باعث آزادسازی اندورفین در مغز و ایجاد حس خوب بودن میشود. بهارنارنج یک گیاه آرامبخش و تقویتکننده خواب است این مطالعه با هدف «تعیین تأثیر رایحه بهارنارنج بر کیفیت خواب بیماران قلبی» طراحی گردید.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با گروه کنترل، پیشآزمون و پسآزمون است. دو بخش مراقبت ویژه قلبی بر اساس تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم و بیماران بستری در این بخشها بر اساس معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند. سه شب متوالی، رایحهدرمانی با اسانس بهارنارنج 10 درصد انجام شد و پرسشنامه خواب بیمارستانی برای بررسی کیفیت خواب شب گذشته آنان به صورت قبل و بعد، در هر دوگروه آزمودنی تکمیل گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار spss و آزمونهای آماری کایدو، تی تست ، یو من ویتنی و ویلکاکسون مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نمونهها در هر گروه 30 نفر بودند که از نظر ویژگیهای زمینهای تفاوت معناداری نداشتند ( 05/0
p ). کیفیت خواب در مقوله های وضعیت خواب بیمار در شب گذشته، دفعات بیدار شدن از خواب در طول شب، وضعیت خواب شب گذشته، رضایت از خواب شب گذشته، و مدت انتظار جهت شروع خواب، در دو گروه آزمون تفاوت معنیدار داشت (05/0> p ). اما در زمینه مدت زمان شروع، طول خواب و خوابیدن مجدد پس از بیدار شدن تأثیر معناداری نداشت.
نتیجهگیری: رایحهدرمانی با اسانس بهارنارنج را میتوان به عنوان درمان کمکی برای اختلالات خواب در بیماران قلبی استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |