دوره 4، شماره 1 - ( 3-1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 733-720 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zeighami R, Mohamadi hariry F, Jalilolghadr S, alipour haidari M. Investigating the Effect of “Citrus Aurantium” Aroma on Sleep Quality of Patients Hospitalized in the Coronary Care Unit (CCU). cmja 2014; 4 (1) :720-733
ضیغمی رضا، محمدی حریری فریبا، جلیل القدر شبنم، علیپور حیدری محمود. تأثیر رایحه بهارنارنج بر کیفیت خواب بیماران قلبی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه قلبی. فصلنامه طب مکمل. 1393; 4 (1) :720-733

1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قزوین
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قزوین ، aseman_f_hariry@yahoo.com

مقدمه: اختلالات خواب و هیپوکسی متناوب، منجر به توسعه عوارض عروقی می­شود. رایحه­درمانی باعث آزادسازی اندورفین در مغز و ایجاد حس خوب بودن می­شود. بهارنارنج یک گیاه آرام­بخش و تقویت­کننده خواب است این مطالعه با هدف «تعیین تأثیر رایحه بهارنارنج بر کیفیت خواب بیماران قلبی» طراحی گردید.

مواد و روش­ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با گروه کنترل، پیش­آزمون و پس­آزمون است. دو بخش مراقبت ویژه قلبی بر اساس تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم و بیماران بستری در این بخش­ها بر اساس معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند. سه شب متوالی، رایحه­درمانی با اسانس بهارنارنج 10 درصد انجام شد و پرسش­نامه خواب بیمارستانی برای بررسی کیفیت خواب شب گذشته آنان به صورت قبل و بعد، در هر دوگروه آزمودنی تکمیل گردید. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از نرم­افزار spss و آزمون­های آماری کای­دو، تی تست ، یو من ویتنی و ویلکاکسون مورد بررسی قرار گرفت.

یافته­ها: نمونه­ها در هر گروه 30 نفر بودند که از نظر ویژگی­های زمینه­ای تفاوت معناداری نداشتند ( 05/0

p ). کیفیت خواب در مقوله های وضعیت خواب بیمار در شب گذشته، دفعات بیدار شدن از خواب در طول شب، وضعیت خواب شب گذشته، رضایت از خواب شب گذشته، و مدت انتظار جهت شروع خواب، در دو گروه آزمون تفاوت معنی­دار داشت (05/0> p ). اما در زمینه مدت زمان شروع، طول خواب و خوابیدن مجدد پس از بیدار شدن تأثیر معناداری نداشت.

نتیجه­گیری: رایحه­درمانی با اسانس بهارنارنج را می­توان به عنوان درمان کمکی برای اختلالات خواب در بیماران قلبی استفاده نمود.