دوره 6، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 1460-1452 | برگشت به فهرست نسخه ها

darabi S, hasanvand A, nourollahi A. Effects of garlic extract, olive leaf extract, nettle extract on serum inflammatory markers hsCRP and IL-6 and TNF-α in rats with diabetes. cmja 2016; 6 (1) :1452-1460
دارابی سعیده، حسنوند امین، نورالهی عزیزاله. بررسی اثرات عصاره سیر، عصاره برگ گزنه و عصاره زیتون بر سطح سرمی فاکتورهای التهابی پروتئین التهابی C و اینترلوکین-6 و فاکتور نکروز توموری آلفا در رت های مبتلا به دیابت. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (1) :1452-1460

1- مرکز گیاهان دارویی، دانشگاه علمی کاربردی، خرم آباد،
2- ، گروه فارماکولوژی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. ، dr.hasanvand@yahoo.com
3- دانشگاه ازاد اسلامی

مقدمه: مشخص شده است که سطح سیتوکین­های التهابی مانند پروتئین التهابی C، اینترلوکین -6 و فاکتور نکروز توموری آلفا در موش‌های دیابتی افزایش می‌یابد. مطالعه‌ی حاضر به بررسی اثرات گیاهان داروئی عصاره‌ی سیر، عصاره‌ی برگ گزنه و عصاره‌ی زیتون بر روی فاکتورهای التهابی پروتئین التهابی C، اینترلوکین -6 و فاکتور نکروز توموری آلفا می‌پردازد.

روش کار: القاء دیابت به رت­های ویستار نر، به روش تزریق تک‌دوز استرپتوزوتوسین (60 میلی‌گرم / کیلوگرم) انجام شد. تجویز عصاره‌ی سیر و برگ گزنه و عصاره‌ی زیتون از روز اول بعد از القاء دیابت، به مدت 3 هفته انجام شد. در این مطالعه، حیوانات به 5 گروه تقسیم شدند؛ گروه اول: گروه کنترل، گروه دوم: گروه دیابتی، گروه سوم: رت­های دیابتی + عصاره‌ی سیر (50 میلی‌گرم / کیلوگرم)، گروه چهارم: رت­های دیابتی + عصاره‌ی برگ گزنه (30 میلی‌گرم / کیلوگرم) و گروه پنجم: رت­های دیابتی + عصاره‌ی زیتون (30 میلی‌گرم / کیلوگرم). پس از 21 روز، سطح سرمی فاکتورهای التهابی مورد نظر با استفاده از کیت‌های الیزا اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: نتایج، نشان داد که سطح سرمی پروتئین التهابی C و اینترلوکین -6 و فاکتور نکروز توموری آلفا در گروه‌های دیابتی که تحت تأثیر عصاره‌ی سیر، عصاره‌ی برگ گزنه و عصاره‌ی زیتون قرار داشتند پس از مصرف عصاره‌های گیاهان دارویی نسبت به گروه دیابتی (گروه دوم) که تحت تأثیر هیچ درمانی قرار نداشتند، تغییر معنی‌داری داشت (0/001>p).

نتیجه‌گیری: نتایج، نشان داد که تجویز عصاره‌های سیر، برگ گزنه و زیتون می‌تواند باعث کاهش سطح سرمی سیتوکین­های التهابی از قبیل پروتئین التهابی C، اینترلوکین -6 و فاکتور نکروز توموری آلفا در رت­های دیابتی شود.