دوره 4، شماره 3 - ( 9-1393 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 912-904 | برگشت به فهرست نسخه ها

shamsikhani S, hekmat pu D, sajadi hezaveh M, shamsikhani S, khorasani S, Behzadi F. Effect of aromatherapy with Lavender on quality of sleep of Nursingl students. cmja 2014; 4 (3) :904-912
شمسی خانی سهیلا، حکمت پو داوود، سجادی هزاوه محبوبه، شمسی خانی سیمین، خراسانی سمیه، بهزادی فاطمه. بررسی تأثیر آروماتراپی با اسطوخودوس بر کیفیت خواب دانشجویان پرستاری. فصلنامه طب مکمل. 1393; 4 (3) :904-912

1- دانشکده پرستاری مامایی
2- دانشکده پرستاری مامایی ، dr.sajadi@arakmu.ac.ir

مقدمه: اختلالات خواب در دانشجویان گروه پزشکی از شیوع بالایی برخوردار است. یکی از روش های بهبود کیفیت خواب، آروماتراپی با اسطوخودوس می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آروماتراپی اسطوخودوس بر کیفیت خواب دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد ه است .

مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود که در آن 66 نفر از دانشجویان پرستاری دختر دانشگاه علوم پزشکی اراک به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند (34 نفر گروه مداخله و 32 نفر گروه کنترل) . کیفیت خواب هر دو گروه با پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ بررسی شد. سپس به گروه مداخله اسانس اسطوخودوس و گروه کنترل اسانس آب مقطر داده شد. پس از مداخله کیفیت خواب هر دو گروه با همان پرسشنامه بررسی شد. سپس داده ها از طریق SPSS با استفاده از آمار توصیفی وتحلیلی تجزیه وتحلیل شد.

یافته ها: در این مطالعه، 78 درصد از شرکت کنندگان از کیفیت خواب مطلوبی برخوردار نبودند. نتایج نشان داد که میانگین کلی کیفیت خواب قبل و بعد از مداخله در گروه آروماتراپی با اسطوخودوس به طور معنی داری متفاوت بود (05/0 >p ). در حالی که در گروه کنترل این تفاوت معنی دار نبود. البته بین دوگروه اختلاف آماری معنی داری دیده نشد.

نتیجه گیری : این مطالعه نشان داد که آروماتراپی با اسطوخودوس اگرچه تاثیر مثبتی روی کیفیت خواب دانشجویان در گروه مداخله داشت اما بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری دیده نشد. لذا انجام تحقیقات بیشتر در این خصوص پیشنهاد می شود .