دوره 4، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 1011-1000 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aliasgharpour M, Mohammadi N, Kazemnejad A, Abbaszadeh R. Comparison the effect of lidocaine gel and inhalation of lavender aromatherapy on pain score of arteriovenous fistula puncture in hemodialysis patients. cmja 2015; 4 (4) :1000-1011
علی اصغرپور منصوره، محمدی نورالدین، کاظم نژاد انوشیروان، عباس زاده ریحانه. مقایسه تأثیر ژل لیدوکایین و استنشاق رایحه اسطوخدوس بر شدت درد ناشی از ورود سوزن در فیستول شریانی وریدی در بیماران همودیالیزی . فصلنامه طب مکمل. 1393; 4 (4) :1000-1011

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- دانشگاه تربیت مدرس
4- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، abaszaderey04@gmail.com
سابقه و هدف: بیماران تحت همودیالیز مکررا درد و اضطراب ناشی از ورود سوزن به فیستول شریانی‌وریدی را تجربه می‌کنند. استفاده از روش‌های مناسب در تسکین درد این بیماران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه مقایسه تأثیر ژل لیدوکایین و استنشاق رایحه‌ ‌اسطوخدوس بر ‌شدت درد ناشی از ورود سوزن در فیستول شریانی‌وریدی بیماران تحت‌ همودیالیز بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی قبل و بعد 40بیمار تحت همودیالیز با روش نمونه‌گیری هدفمند شرکت داشتند. شدت درد در 3مرحله بدون هیچ مداخله، بعد از استفاده از ژل لیدوکایین و پس از استنشاق اسطوخدوس طی 3جلسه متناوب همودیالیز اندازه‌گیری شد. مقیاس دیداری درد برای سنجش شدت درد بیماران بلافاصله پس از سوزن‌زدن در فیستول شریانی‌وریدی بکار رفت. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ویرایش16 و آزمون آماری Repeated ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین نمره درد در 3‌مرحله بدون هیچ مداخله، استفاده از ژل لیدوکایین و استنشاق رایحه اسطوخدوس بترتیب 94/1±54/5، 46/1±81/3 و 2±34/3 بود. بین نمره درد قبل و بعد از استعمال ژل لیدوکایین اختلاف معنادار وجود داشت(001/0p˂) و بین نمره درد قبل و بعد از استنشاق رایحه اسطوخدوس اختلاف معنادار وجود داشت(001/0p˂). اما بین نمره درد استفاده از ژل لیدوکایین و رایحه اسطوخدوس اختلاف معنادار وجود نداشت(236/0p꞊). نتیجه‌گیری: سوزن‌زدن به فیستول شریانی‌وریدی باعث ایجاد درد متوسط در بیماران تحت همودیالیز می‌شود. استنشاق رایحه اسطوخدوس به اندازه ژل لیدوکایین در کاهش شدت این درد موثر می‌باشد. بنابراین، توصیه می‌شود که پرستاران از این روش تکمیلی تسکین درد بجای روش‌های دارویی استفاده کنند.

نوع مطالعه: پژوهشي |