مقدمه: زعفران دارای اثرات فارماکولوژیک متعدد است و
نانوذرات طلا نیز در عملکرد و تمایز سلولی نقش دارند. در این مطالعه اثرات عصارهی زعفران و
نانوذرهی طلای سنتز شده با استفاده از برگ آویشن شیرازی در تمایز سلولهای بنیادی
مزانشیمی مشتقشده از مغز استخوان موش صحرایی به استئوبلاست
مورد بررسی قرار گرفت.
مواد
و روشها: در این پژوهش تجربی، سلولهای مغز استخوان موش صحرایی نژاد ویستار جمعآوری و شناسایی شدند. سپس با روش فلوسایتومتری این
سلول ها شناسایی شدند. سمّیت نانوذرات طلا و عصارهی زعفران با روش MTT (نمک تترازولیوم برماید) اندازهگیری شد. نمونهها به گروههای تجربی تیمار با زعفران
(400 میکروگرم بر میلیلیتر)، نانوذرهی طلا (20 میکروگرم بر میلیلیتر) و تیمار
توأم با نانوذرهی طلا و زعفران (به ترتیب 400 و 20 میکروگرم بر میلیلیتر) تقسیم
شدند. اثرات
تمایزی با رنگ آلیزارین قرمز پس از 21 روز و فعّالیت آلکالین فسفاتاز پس از 14
روز بررسی گردید.
یافته ها: بررسی مارکرهای سطحی با روش فلوسایتومتری، بنیادی بودن سلولها را تأیید کرد. مطابق نتایج حاصل از آزمون p=6/0) MTT)غلظتهای همافزایی اثری بر زیستپذیری سلولها نداشتند. رنگآمیزی آلیزارین قرمز نشان داد عصارهی آبی زعفران و نانوذرهی طلا منجر به افزایش تمایز استئوژنیکی این سلولها میشود. این اثرات در گروه همافزایی بیشتر بود. فعّالیت آلکالین فسفاتاز در گروههای همافزایی در مقایسه با کاربرد هر یک به تنهایی افزایش داشت.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعهی حاضر، استفادهی توأم
از عصارهی آبی زعفران و نانوذرهی
طلا تمایز استخوانی را در سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان افزایش میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |