مقدمه: فشار اکسایشی یکی از عوامل آسیبرسان بر بافتها محسوب میشود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر مکمّلسازی کوتاهمدت شکلات تلخ قبل از یک جلسه فعّالیت فزایندهی ورزشی بر لیپید پراکسیداسیون عروقی در دختران فعّال میباشد.
مواد و روشها: تحقیق حاضر از نوع نیمهتجربی است و 16 نفر بعد از تکمیل فرم رضایتنامه در دو گروه تجربی (مصرف شکلات تلخ) و گروه کنترل (عدم مصرف شکلات تلخ) در تحقیق شرکت کردند. گروه تجربی 3 روز شکلات تلخ - هر روز به میزان ۸۰ گرم - را مصرف کردند و بعد از سه روز، هر دو گروه در فعّالیت ورزشی فزاینده شرکت کردند. در سه مرحلهی قبل از فعّالیت فزایندهی ورزشی، بلافاصله بعد از فعّالیت و یک ساعت بعد از فعّالیت، نمونه خون وریدی جهت اندازهگیری پراکسید هیدورژن ( H2O2 ) و مالون دی آلدئید گرفته شد.
یافتهها: سطح H2O2 و مالون دی آلدئید در گروه تجربی و کنترل در مقایسهای که بین مراحل بعد از فعّالیت و زمان ریکاوری با مرحلهی پایه انجام شد (مقایسهی درونگروهی) تغییر معنیداری نیافت (05/0 =p). با این حال گروه شکلات تلخ در مقایسه با گروه کنترل از مقدار H2O2 کمتری در هر سه مرحلهی قبل از ورزش (تجربی: 45/0 ± 25/1، کنترل:42/0 ± 08/2) (004/0=p)، بلافاصله بعد از ورزش (تجربی: 3/0 ± 68/1، کنترل:52/0 ± 16/2) (05/0 = p) و یک ساعت بعد از آن (3/0 ± 51/1، کنترل: 44/0 ± 18/2) برخوردار بود (006/0 = p).
نتیجهگیری: احتمالاً مصرف کوتاهمدت شکلات تلخ در کنترل روند افزایشی شاخصهای لیپید پراکسیداسیون عروقی در جریان فعّالیتهای فزایندهی ورزشی در دختران فعّال مؤثر است
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |