پیام خود را بنویسید
دوره 5، شماره 4 - ( 12-1394 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 1346-1337 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

fathi H, Mohammad Shahi N, shaki F. Evaluation of differentextractionmethods from AlbiziaJulibrissin Durazz Leaves in reducingnauseainchickens. cmja 2016; 5 (4) :1337-1346
URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-375-fa.html
فتحی حامد، محمدشاهی نورالدین، شکی فاطمه. ارزیابی روش‌های مختلف عصاره گیری برگ گیاه شب خسب بر کاهش تهوع در جوجه. فصلنامه طب مکمل. 1394; 5 (4) :1337-1346

URL: http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-375-fa.html


1- ، مرکزتحقیقات علوم داروئی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران،ساری، ایران
2- گروه سم شناسی- فارماکولوژی، دانشکده داروسازی ساری، مرکزتحقیقات علوم داروئی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران،ساری، ایران
3- گروه سم‌شناسی- فارماکولوژی، دانشکده‌ی داروسازی ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، fshaki.tox@gmail.com
چکیده:   (7331 مشاهده)

مقدمه: از گیاه شب خسب (AlbizziaJulibrissin) در طبّ سنّتی در درمان مشکلات مختلفی مانند اضطراب، افسردگی و بی­خوابی استفاده می‌شود. با توجه به عوارض جانبی داروهای ضدّ تهوع، در این مطالعه به بررسی اثرات عصاره‌ی برگ گیاه شب خسب استخراج‌شده به روش‌های مختلف، در جلوگیری از تهوع در مدل جوجه پرداخته شده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی تجربی، برگ گیاه شب خسب از جنگل‌های استان مازندران جمع‌آوری و با روش‌های مختلف عصاره­گیری شامل سوکسله، ماسیراسیون و سونی کیت با حلّال متانول عصاره­گیری شد. برای القاء تهوع در گروه‌های مورد مطالعه (شش جوجه در هر گروه) از دو ماده‌ی سولفات مس (60 میلی‌گرم / کیلوگرم) و ایپکا (600 میلی‌گرم / کیلوگرم خوراکی) استفاده شد. تعداد تهوع به مدت 20 دقیقه بعد از تجویز اپیکا و 50 دقیقه بعد از تجویز سولفات مس ثبت گردید. داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.

یافته‏ ها: تجویز داخل صفاقی عصاره‌ها، تهوع ناشی از سولفات مس و ایپکا را کاهش داد. تفاوت معنادار آماری در تجویز عصاره‌ی تهیه‌شده به روش سوکسله با کاهش تعداد تهوع به میزان (6/11±25) و (8±3/37) در مقایسه با گروه ایپکا به میزان (0/000=p  10±6/67) و سولفات مس به میزان (16±82, 0/004=p) دیده شد. تجویز عصاره‌ی ماسیراسیون گیاه شب خسب نیز سبب کاهش معنادار تعداد تهوع (2/5±55) در مقایسه با گروه سولفات مس (16±82) شد (0/014=p). همچنین مقایسه‌ی اثر ضدّ تهوعی عصاره‌های این گیاه نشان داد به ترتیب عصاره به روش سوکسله، خیساندن و سونی کیت اثر بهتری بر پیشگیری از تهوع داشتند.

نتیجه‏ گیری: نتایج این مطالعه نشان داد این گیاه دارای اثرات مطلوب ضدّ تهوع در جوجه است که احتمالاً به‌واسطه‌ی اثرات آرام‌بخشی این گیاه است.

واژه‌های کلیدی: جوجه، شب خسب، عصاره‌ی گیاهی، ضدّ تهوع
متن کامل [PDF 163 kb]   (3587 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب مکمل می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Complementary Medicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb