دوره 6، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 1419-1410 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghafarzadegan R, Alizadeh Z, Abbasinya H, Malekhosseini A, Noruzi M, Matoury poor P. The effect of licorice on depression of nurses. cmja 2016; 6 (1) :1410-1419
غفارزادگان رضوان، علیزاده زینب، عباسی نیا هانیه، ملک حسینی اعظم، نوروزی معصومه، مطوری پور پگاه. بررسی تأثیر شیرین بیان بر افسردگی پرستاران . فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (1) :1410-1419

1- ، کارشناس ارشد پرستاری، گروه پرستاری، دانشکده‌ی پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، خمین، ایران. ، rghafarzadegan@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی اراک

مقدمه: پرستاران به دلیل خصوصیات محیط کار خود، در معرض افسردگی قرار دارند. با توجه به اهمّت  نقش پرستاران در نظام بهداشتی - درمانی، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر گیاه شیرین‌بیان بر کاهش علائم افسردگی پرستاران انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی 3 سو کور و 2 گروهی است که در آن 72 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های داخلی و جراحی بیمارستان‌های آموزشی شهر اراک -که واجد شرایط شرکت در پژوهش بودند - با استفاده از نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در یکی از گروه‌های آزمون و کنترل قرار گرفتند. از همه‌ی نمونه‌ها رضایت‌نامه‌ی کتبی جهت شرکت در پژوهش دریافت شد. نمونه‌های گروه آزمون قرص د-رگلیس حاوی 380 میلی‌گرم عصاره‌ی شیرین‌بیان را 3 بار در روز به مدت 4 هفته و نمونه‌های گروه کنترل نیز، دارونما را به همان میزان و تعداد مصرف کردند. بعد از اتمام مداخله، «مقیاس افسردگی بک» مجدداً به‌وسیله‌ی نمونه‌ها تکمیل شد و اطلاعات به‌دست‌آمده به کمک آزمون‌های آماری کای - دو، تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته­ها: میانگین نمره‌ی افسردگی پرستاران در گروه آزمون قبل از مصرف دارو 7/686±19/22بود که بعد از مداخله به 7/755±13/10تغییر یافت. همچنین میانگین این شاخص در گروه کنترل قبل از مداخله 7/507± 20/5بود و بعد از مداخله به 7/456± 19/72رسید. اختلاف آماری معنی‌داری بین میانگین شاخص افسردگی در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله وجود داشت (0/001=p)؛ اما در مورد گروه کنترل این اختلاف معنی‌دار نبود (0/079=p). همچنین بین میانگین شاخص افسردگی در دو گروه آزمون و کنترل بعد از مداخله اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت (0/001=p).

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می‌رسد می‌توان از این دارو در کاهش علائم افسردگی استفاده کرد

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی