مقدمه: مشکلات خواب در پرستاران اهمّیت بسیاری دارد و رایحهدرمانی یکی از شیوههای بهبود کیفیت خواب است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر استنشاق اسانس اسطوخودوس بر کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخشهای مراقبت ویژه انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 70 نفر از پرستاران شاغل در بخشهای ویژهی بیمارستان امیرالمؤمنین شهرستان کردکوی در سال 1394، پس از کسب رضایت آگاهانه از آنها در دو گروه کنترل و آزمون انجام شد. ابزار مطالعه شامل پرسشنامهی اطلاعات دموگرافیک و شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ بود. در گروه آزمون، مداخله شامل استنشاق اسانس اسطوخودوس به مدت 4 هفته و یک روز در میان بود و در گروه شاهد مداخله با آب انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که دو گروه آزمون و شاهد از نظر ویژگیهای زمینهای تفاوت معناداری نداشتند. میانگین نمرهی کیفیت خواب بعد از مداخله در گروه آزمون (0/48±5/02) بود که در مقایسه با گروه شاهد با نمرهی (0/52±7/82) بهطور معناداری کمتر است (0/0001p=). همچنین نمرهی هر یک از ابعاد کیفیت خواب - به غیر از مصرف داروهای خوابآور - در گروه مداخله بهطور معناداری کمتر از زمان قبل از رایحهدرمانی بود (0/05p>).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استنشاق اسانس اسطوخودوس بر کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخشهای مراقبت ویژه تأثیر مطلوب دارد و میتواند بهعنوان روشی مفید در بهبود کیفیت خواب این پرستاران مورد استفاده قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |