مقدمه: هوفاریقون گیاهی با خاصیت دارویی است که در طبّ سنّتی به آثار ضدِافسردگی و ضدِمیکروبی آن اشاره شده است. در این تحقیق، با ارائهی فرم نوینی از عصارهی گیاه هوفاریقون بهصورت میکروامولسیون، خواص ضدِمیکروبی آن در قیاس با میکروامولسیون بر روی سویههای کلینیکی گرم منفی بررسی شد.
مواد و روشها: در این پژوهش، از 10 نوع سویهی کلینیکی گرم منفی استفاده شد. ابتدا عصارهی آبی گیاه هوفاریقون در دمای جوش تهیه شد و سپس ساختار میکروامولسیونی آن با کمک 2 نوع امولسیفایر در مقیاس نانو فراهم شد. خواص ضدِباکتریایی دو مادهی فوق، با تعیین قطر هالهی ممانعت از رشد به روش دیسکدیفیوژن و تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) به روش میکروپلیت دایلوشن، ارزیابی شد. کدورت عصاره با دستگاه الایزاریدر تعیین شد.
یافته ها: عصارهی هوفاریقون روی باکتری سالمونلاتیفی در غلظت 8 میلیگرم در میلیلیتر با قطر 42 میلیمتر بیشترین هاله را ارائه داد و میکروامولسیون آن روی همین باکتری در غلظت 0/1 میلیگرم در میلیلیتر هالهی 30 میلیمتری تشکیل داد؛ ولی روی سودوموناس عدم تشکیل هاله مشاهده شد. بیشترین اثر عصاره با حداقل MIC به میزان 0/01563 میلیگرم در میلیلیتر روی سالمونلا و برای شیگلا 0/00625 میلیگرم در میلیلیتر بود. MIC عصاره برای اشرشیاکلی و پروتئوس 0/5 میلیگرم در میلیلیتر و برای میکروامولسیون 025/ میلیگرم در میلیلیتر برای هر دو باکتری بود.
نتیجهگیری: مقایسهی تأثیر عصارهی هوفاریقون و فرم نانوی تولیدشده از آن روی باکتریهای گرم منفی نشان داد فرم میکروامولسیونی عصاره در غلظت بسیار کمتر، اثر ضدِباکتریایی معادل عصارهی غلیظ داشت؛ لذا استفاده از این فرم در مطالعات بالینی داروهای گیاهی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |