دوره 6، شماره 3 - ( 9-1395 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 1646-1634 | برگشت به فهرست نسخه ها

moazzen ahmadi M, Mohammadpour A, Sajjadi M, Khorsand vakil zadeh A. Comparison of Transcutaneous electrical nerve stimulation in acupuncture points with Transcutaneous electrical nerve stimulation in incision site on physiologic parameters after appendectomy. cmja 2016; 6 (3) :1634-1646
موذن احمدی مهسا، محمد پور علی، سجادی موسی، خورسند وکیل زاده علی. مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست در نقاط طب سوزنی با تحریک الکتریکی عصب در محل برش جراحی بر شاخص های فیزیولوژیک بعد از آپاندکتومی. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (3) :1634-1646

1- دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، Moazzenm2@mums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد

مقدمه: کنترل وضعیت همودینامیک بعد از عمل جراحی، اطلاعات قابل­ دسترسی را در مورد عملکرد قلبی - عروقی بیمار فراهم می­کند. اغلب بیماران، افزایش علائم حیاتی به­علت فعّال شدن سیستم سمپاتیک را تجربه می­کنند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه‌ی تأثیر تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست در نقاط طبّ سوزنی و محل برش جراحی بر شاخص­های فیزیولوژیک بعد از عمل آپاندکتومی است.

روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی یک‌سو کور است. 140 بیمار، بعد از عمل آپاندکتومی به­­صورت در دسترس انتخاب و تصادفی به چهار گروه (دو گروه آزمون، گروه تحریک الکتریکی عصب از طریق (TENS) پوست نما و گروه کنترل) تقسیم شدند. از همه­ی آن­ها رضایت‌نامه‌ی آگاهانه دریافت شد. در دو گروه آزمون، تحریک الکتریکی به­مدتت 20 دقیقه با فرکانس 100 هرتز در نقاط طبّ سوزنی و محل برش جراحی اعمال شد و علائم حیاتی بیماران قبل و بعد از مداخله ثبت شد. آزمون­های تحلیل واریانس با اندازهه­گیری­های مکرر و آنووا جهت تجزیه‌وتحلیل داده­ها استفاده شد.

یافته­ها: بعد از مداخله اختلاف معنی­داری بین چهار گروه ازنظر فشارخون سیستول (0/001=P) و دیاستول (0/008=P)، فشار نبض (0/03=P) و تعداد تنفس (0/004=P) مشاهده شد. همچنین، بین ضربان قلب، تنفس، فشارخون سیستول و دیاستول قبل و بعد از مداخله در دو گروه تحریک الکتریکی در نقاط طب سوزنی و محل برش جراحی کاهش معنی­داری مشاهده شد (0/001= P). کاهش در شاخص­های فیزیولوژیک در گروه تحریک الکتریکی در محل برش جراحی نسبت به گروه تحریک الکتریکی در نقاط طبّ سوزنی بیشتر بود؛ اما ازنظر آماری معنی­دار نبود (0/05<P).

نتیجه­گیری: تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست در محل برش جراحی، بیشترین میزان کاهش در شاخص­های فیزیولوژیک را داشت که می­تواند به­عنوان بخشی از مراقبت­های پرستاری برای بیماران پیشنهاد شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی