دوره 6، شماره 4 - ( 12-1395 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 1676-1667 | برگشت به فهرست نسخه ها

mostaanzadeh H, honarmand E, khalilian M. Chemical study of the therapeutic effect of Alhaji maurorum aqueous extract on formation and dissolution of calcium oxalate kidney Calculi. cmja 2017; 6 (4) :1667-1676
مستعان زاده حسین، هنرمند ابراهیم، خلیلیان محسن. مطالعه‌ی شیمیایی اثر درمانی عصاره‌ی آبی گیاه خارشتر بر تشکیل و انحلال سنگ‌های کلیوی کلسیم اگزالات. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (4) :1667-1676

1- دکترای تخصصی شیمی معدنی، گروه شیمی، دانشکده‌ی علوم پایه، دانشگاه قم، قم، ، h.mostaan@qom.ac.ir
2- دکترای تخصصی شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشکده‌ی علوم پایه، دانشگاه قم، قم،
3- دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی معدنی، گروه شیمی، دانشکده‌ی علوم پایه، دانشگاه قم، قم

مقدمه: ابتلا به سنگ‌های کلیوی (عمدتاً از نوع کلسیم اگزالات) سومین بیماری شایع دستگاه ادراری است که عوارض جانبی حاصل از جراحی آن باعث توجه ویژه­ به مصرف فراورده­های گیاهی شده است. در این پژوهش اثر عصاره‌ی آبی گیاه خارشتر در انحلال و جلوگیری از تجمع بلورهای کلسیم اگزالات بررسی شده است.

مواد و روش­ها: در این تحقیق آزمایشگاهی، ابتدا عصاره‌ی آبی 10 گرم گیاه خارشتر با 300 میلی­لیتر آب مقطر تحت حرارت ملایم گرفته شد؛ سپس بررسی هدایت­سنجی و نورسنجی، امکان تشکیل و انحلال کلسیم اگزالات در نمونه­های حاوی 50% حجمی عصاره و نمونه­های فاقد عصاره با روش­های تیتراسیون تشکیل کمپلکس انجام شد.

یافته­ها: تأثیر عصاره بر پیشگیری از تشکیل رسوب مطالعه شد و نتایج نمودار تیتراسیون هدایت­سنجی نشان داد که میزان کلسیم در دسترس اگزالات جهت تشکیل رسوب در غیاب عصاره به میزان 1000/0میکرو­مول و در حضور عصاره به میزان 850/0میکرو­مول بود که تفاوت قابل ملاحظه­ای (به‌اندازه‌ی 150/0میکرو­مول) با یکدیگر دارند. در مطالعه‌ی تأثیر عصاره بر انحلال سنگ، نتایج نورسنجی و تیتراسیون تشکیل کمپلکس نشان داد که مقدار کلسیم اندازه­گیری شده به‌واسطه‌ی انحلال بلورهای کلسیم اگزالات در محلول حاوی عصاره‌ی خارشتر نسبت به عدم استفاده از عصاره به مقدار 5/3 میکرو­مول کمتر بوده است. در تمام آزمایش‌ها میانگین نتایج حاصل از 3 بار تکرار در اندازه­گیری­ها مورد ارزیابی قرار گرفت (0/05p=).

نتیجه­گیری: با توجه به مطالعه‌ی حاضر، عصاره‌ی خارشتر توانایی جلوگیری از تشکیل بلورهای کلسیم اگزالات را داشت؛ اما در انحلال آن­ها تأثیر چندانی ندارد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی