دوره 6، شماره 4 - ( 12-1395 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 1689-1677 | برگشت به فهرست نسخه ها

Atashak S, Setamdideh M. Effect of consumption of ginseng on laboratory muscular damage indices of young boxers after acute aerobic exercise. cmja 2017; 6 (4) :1677-1689
آتشک سیروان، ستمدیده مصطفی. تاثیر مصرف مکمل جینسنگ بر شاخصهای آزمایشگاهی آسیب عضلانی بوکسورهای جوان بعد از فعالیت حاد هوازی. فصلنامه طب مکمل. 1395; 6 (4) :1677-1689

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ، sirvan.atashak@gmail.com
2- دکترای فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد،

مقدمه: هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر مکمّل­سازی کوتاه‌مدت جینسنگ بر شاخص‌های آزمایشگاهی آسیب عضلانی بوکسورهای جوان بعد از فعّالیت حاد هوازی وامانده­ساز بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی نیمه­تجربی، 20 بوکسور جوان پس از تکمیل فرم‌های رضایت‌نامه به‌طور تصادفی در دو گروه مکمّل و دارونما قرار گرفتند. افراد گروه مکمّل، روزانه 2 گرم کپسول جینسنگ را به مدت هفت روز مصرف کردند و نمونه‌های گروه دارونما نیز به همین مقدار دکستروز دریافت کردند. همه‌ی آزمودنی‌های دو گروه پس از هفت روز مکمّل­سازی در یک آزمون هوازی وامانده­ساز به فعّالیت پرداختند. نمونه‌های خون وریدی آزمودنی‌ها در چهار مرحله‌ی پایه، روز هفتم بلافاصله قبل از فعّالیت ورزشی، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد از فعّالیت ورزشی جمع‌آوری شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آماری آنووا با اندازه‌گیری‌های مکرر و در سطح معنی‌داری (05/0>p) انجام شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که سطح آنزیم لاکتات­دهیدروژناز در هر دو گروه مکمّل و دارونما در مرحله‌ی بلافاصله، در گروه مکمّل 371/58 و در گروه دارونما 389/01 (U/L) بود و 24 ساعت نیز در گروه مکمّل 371/58 و در گروه دارونما 397/46(U/L) بود که بدین معنی است که بعد از فعّالیت هوازی به‌طور معنی‌داری افزایش پیدا کرده است (0/05>p)؛ درحالی‌که مصرف جینسنگ در گروه مکمّل باعث جلوگیری از افزایش سطوح کراتین­کیناز در 24 ساعت بعد از فعّالیت ورزشی (255/37) در مقایسه با گروه دکستروز (323/59) شده است (0/012=p).

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های تحقیق حاضر به نظر می‌رسد که مکمّل­سازی جینسنگ می‌تواند باعث تعدیل آسیب سلول عضلانی بعد از فعّالیت‌های هوازی وامانده­ساز شود

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی