دوره 7، شماره 1 - ( 3-1396 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 1804-1791 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghods R, gorji N, moeini R, ghorbani F. Semiology and management of heart failure according to Traditional Persian Medicine views. cmja 2017; 7 (1) :1791-1804
قدس روشنک، گرجی نرجس، معینی ریحانه، قربانی فریبا. تحلیل علائم و کلیات درمان بیماری نارسایی قلب بر اساس دیدگاه طب سنتی ایران. فصلنامه طب مکمل. 1396; 7 (1) :1791-1804

1- ایران، استادیار،مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل/دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- گروه طب سنتی دانشکده طب سنتی، عضو مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل ، nargess_gorji@yahoo.com
3- گروه طب سنتی دانشکده طب سنتی، عضو مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل

مقدمه: نارسایی قلب یکی از بیماری‌های شایع و ناتوان‌کننده‌ی عصر کنونی است که زمینه‌ساز مرگ درصد بالایی از جوامع بشری است. باوجود روش‌های نوین تشخیص و درمان نارسایی قلب، این بیماری همچنان در صدر تحقیقاتی است که هدف آن‌ها یافتن روش‌های اثربخش، ارزان و در دسترس برای درمان است. این مطالعه جهت بررسی علائم نارسایی قلب از دیدگاه طبّ سنّتی ایرانی و یافتن بیماریِ معادل با آن در کتب طبّی کهن، جهت استفاده‌ی آتی برای تشخیص سریع‌تر و درمان مؤثرتر انجام شد.

مواد و روش­ها: این پژوهش یک مطالعه‌ی مروریِ کتابخانه‌ای است که با بهره‌گیری از منابع طبّ رایج مانند «براون‌والد» و گردآوری مطالب مرتبط با نارسایی قلب از منابع معتبر طبّ سنّتی ایران مانند «الحاوی، قانون در طب، اکسیر اعظم و طبّ اکبری» انجام شد.

یافته­ ها: براساس بررسی و مقایسه‌ی علائم بیماری‌های قلبی در طبّ سنّتی و طبّ نوین، به نظر می‌رسد بیماری ضعف قلب، چه ازنظر سبب و چه ازنظر علائم و نشانه‌ها، مانند تغییرات نبض، تنفس، توان بدنی، وزن و ... هم‌پوشانی بهتری با بیماری نارسایی قلب دارد و بنابر متون طبّی کهن، بهبود رژیم غذایی، ایجاد تفریح و نشاط و کنترل خشم، پاک‌سازی مناسب و تقویت عملکرد قلب برای کنترل ضعف و نارسایی آن کمک‌کننده است.

نتیجه‌گیری: باتوجه به اینکه نارسایی قلب می‌تواند در طبّ سنّتی متناظر با ضعف قلب قرار گیرد می‌توان از تدابیر پیشگیری‌کننده و روش‌های درمانی پیشنهادی طبّ سنّتی برای درمان ضعف قلب، جهت کنترل نارسایی قلب بهره جست.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی