دوره 8، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 3443-3433 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirkalantari S, Fateh K. The Effect of Plant Extracts of Plantago major and Laurus nobilis on the Antimicrobial Properties of some of Gram-positive and Gram-negative Bacteria. cmja 2018; 8 (3) :3433-3443
میرکلانتری شیوا، فاتح کوثر. تأثیر عصارۀ الکلی گیاهان بارهنگ و برگِ‌بو بر خواص ضد باکتری برخی از باکتری های گرم مثبت و منفی. فصلنامه طب مکمل. 1397; 8 (3) :3433-3443

1- گروه میکروبشناسی، دانشکدۀ علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران. ، shivamirkalantari@yahoo.com
2- ، کمیتۀ تحقیقات دانشجویی، دانشکدۀ علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
مقدمه: خواص ضدمیکروبی روغن‌ها و عصاره‌های گیاهی بر میکروارگانیسم‌های مختلف در مناطق مختلف گزارش شده است. در این تحقیق، تأثیر عصارۀ گیاهان برگِ‌بو و بارهنگ -جمع‌آوری‌شده از استان سمنان- بر تعدادی از باکتری گرم مثبت و منفی بررسی شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع تجربی است. عصارۀ الکلی گیاهان بارهنگ و برگِ‌بو به‌روش سوکسله تهیه شد. اثر ضدباکتریایی عصاره‌ها به‌روش انتشار در چاهک بررسی شد. میانگین هالۀ عدم رشد پس از سه بار آزمون، اندازه‌گیری و ثبت شد. سپس حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی آن به‌روش رقیق‌سازی در چاهک بررسی شد. از نرم افزار Spss جهت آنالیز داده ها استفاده شد. نتایج به صورت فراوانی و درصد و میانگین و انحراف معیار بیان شده اند.
یافته‌ها: بالاترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ الکلی گیاه بارهنگ بر باکتری‌های گرم مثبت انتروکوک‌ فاسیوم و استافیلوکوک ‌اورئوس بود و عصارۀ برگِ‌بو بیشترین تأثیر را بر باکتری استافیلوکوک ‌اورئوس داشت. کمترین غلظت عصارۀ الکلی گیاهان برگِ‌بو و بارهنگ که باعث توقف رشد استافیلوکوک اورئوس شد برابر با 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود که قطر هاله‌ای برابر با 13 میلی‌متر را ایجاد کرد.
نتیجه‌گیری: بیشترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ بارهنگ علیه استافیلوکوک ‌اورئوس و انتروکوک‌ فاسیوم بود و بیشترین فعالیت ضدباکتریایی عصارۀ برگِ‌بو علیه باکتری استافیلوکوک ‌اورئوس بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی