دوره 8، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 2353-2341 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fereshteh J, Chamani M, Samani L, haghani H, mojab F. Comparison of the Effect of Omega3 and Folic Acid on Hot Flashes in Menopausal Women . cmja 2018; 8 (3) :2341-2353
جهدی فرشته، چمنی معصومه، نیسانی سامانی لیلا، حقانی حمید، مجاب فراز. مقایسۀ تأثیر امگا 3 و اسیدفولیک بر گرگرفتگی زنان یائسه. فصلنامه طب مکمل. 1397; 8 (3) :2341-2353

1- گروه مامایی، مرکز تحقیقات پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، m66.chamani@gmail.com
3- دانشجوی دکترای آموزش پزشکی، گروه مامایی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- دکترای آمار حیاتی، گروه آمار حیاتی، دانشکدۀ مدیریت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران..
5- مربی، دکترای تخصصی فارماکوگنوزی، گروه فارماکوگنوزی، دانشکدۀ داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
مقدمه: گرگرفتگی شایع‌ترین نشانۀ یائسگی است و بر زندگی اجتماعی، حالات روحی - روانی و کیفیت کلی زندگی زنان تأثیر می‌گذارد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سو کور بود.  پس از  اخذ رضایت‌نامۀ کتبی آزمودنی‌ها در 3 گروه 40 نفری امگا 3 (روزانه mg1000)، اسیدفولیک (روزانه mg1) و دارونما قرار گرفتند. شدت، مدت و تعداد گرگرفتگی نمونه‌ها دو هفته قبل از شروع مداخله و ماه اول، دوم و سوم پس از آغاز مداخله در فرم‌های ثبت روزانه درج شد. داده­ها با آمار استنباطی (کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس و آنالیز واریانس با اندازه‌های تکراری)  با spss 22    انالیز شد.
یافته‌ها: یک ماه بعد از مداخله، میانگین شدت گرگرفتگی بین سه گروه، ازنظر آماری تفاوت معنی‌دار داشت (%45p=). دو ماه بعد از مداخله، نتایج آزمون شفه اختلاف معنادار آماری را بین گروه‌های اسیدفولیک با امگا 3 (%21p=) و اسیدفولیک با دارونما نشان داد (0/008p=)؛ این اختلاف، 3 ماه بعد از مداخله در گروه اسیدفولیک کمتر از گروه دارونما بود (0/002p=). میانگین مدت گرگرفتگی بین سه گروه، دو و سه ماه بعد از مداخله اختلاف معنادار آماری داشت (0/001p=). سه ماه بعد از مداخله میانگین تعداد گرگرفتگی در گروه اسیدفولیک کمتر از گروه دارونما بود (0/001p=).
نتیجه‌گیری: تأثیر امگا 3، اسیدفولیک و دارونما بر کاهش شدت، مدت و تعداد گرگرفتگی مشهود بود اما این تأثیر در گروه اسیدفولیک بیشتر بود؛ لذا اسیدفولیک به‌عنوان خط اول درمان توصیه کرد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی