Najafi Ghezeljeh T, bahonar E, Haghani H. Investigating the Effect of Listening to Nature Sounds on the Level of Consciousness and Physiological Indices of Patients with Traumatic Coma. cmja 2019; 9 (2) :3642-3656
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-594-fa.html
1- دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی ایران، تهران، ایران. ، najafi.t@iums.ac.ir
2- گروه آموزشی مراقبتهای ویژه و تکنولوژی گردش خون، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی ایران، تهران، ایران
3- گروه آموزشی آمار حیاتی، دانشکدۀ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (5899 مشاهده)
مقدمه: اختلال هوشیاری شایعترین عارضه بعد از ضربه به سر است. از طرفی بیمارانِ دچار کمای تروماتیک به دلیل ماهیت بیماریشان بیشتر در معرض اختلال شاخصهای فیزیولوژیک قرار دارند. هدف این پژوهش، تعیین تأثیر صدای طبیعت بر سطح هوشیاری و شاخصهای فیزیولوژیک بیماران دچار کمای تروماتیک بود.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی با گروه کنترل، 60 بیمار دچار کمای تروماتیک در بیمارستانهای شهدای هفتم تیر تهران و امام حسین (ع) شاهرود به روش مستمر در سال 1396 انتخاب شدند و بهصورت بلوک تصادفی به گروههای «کنترل» و «صدای طبیعت» تخصیص یافتند. از قیم قانونی بیمار رضایتنامۀ کتبی دریافت شد. در گروه آزمون، صدای طبیعت برای دو هفته روزی دو بار و در هر نوبت برای 30 دقیقه پخش شد.
سطح هوشیاری بیماران با مقیاس کمای گلاسکو در قبل، یک و دو هفته بعد از ورود به مطالعه و شاخصهای فیزیولوژیک آنان از طریق مانیتور کالیبرۀ کنار تخت در قبل، بلافاصله، 30 دقیقه و 2 ساعت بعد از پایان مداخله در روز اول مداخله بررسی و ثبت شد. دادهها با آزمونهای آماری تی مستقل، کای دو، دقیق فیشر و آنالیز واریانس با اندازههای تکراری با نرمافزار SPSS نسخۀ 21 تحلیل شد.
یافتهها: میانگین تعداد بیمارانی که در گروه صدای طبیعت به هوشیاری کامل رسیدند 3 /3 ± 10 بود که در مقایسه با میانگین 6/70 ± 2 گروه کنترل اختلاف معنیدار آماری داشت (0/001p=). بلافاصله بعد از مداخله میانگین نبض، فشارخون سیستول و فشار متوسط شریانی در گروه صدای طبیعت نسبت به سایر زمانها پایینتر بود.
نتیجهگیری: صدای طبیعت موجب افزایش سطح هوشیاری و کاهش زمان کما و کاهش فوری و کوتاهمدت شاخصهای فیزیولوژیک بیماران شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری و مامایی