Ghorat ّ, Nejatbakhsh F, Namazi N, ahmadi, M, tabarrai M. Comparative Study of the Factors Causing Low Milk Supply from the Perspectives of Iranian Medicine and Modern Medicine. cmja 2018; 8 (3) :2414-2426
URL:
http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-606-fa.html
1- ، مرکز تحقیقات طبّ سنتی و مکمّل، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
2- ،گروه طبّ ایرانی، دانشکدۀ طبّ ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- ،انجمن تحقیقات طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- گروه طبّ ایرانی، دانشکدۀ طبّ ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، dr.mtabarrai@yahoo.com
چکیده: (4259 مشاهده)
مقدمه: تغذیۀ شیرخوار با شیر مادر یکی از مهمترین عوامل ارتقای سطح بهداشت در کشورهاست. در متون طبّ ایرانی فصلهای زیادی به تغذیه با شیر مادر اختصاص داده شده است. هدف این مطالعه، بررسی کاهش شیر مادر از دیدگاه طبّ ایرانی و بررسی تطبیقی آن با طبّ کلاسیک است.
مواد و روشها: این مقاله یک مطالعۀ مروری اسـت و جامعـۀ پژوهش آن، محتوای کتب معتبر طبّ ایرانی است. نمونهگیری بهصورت هدفمنـد و بر اساس میزان وابستگی و ارتباط به مضامین تحـتمطالعـه بـود. مطالعات انسانی از سال 2005 تا دسامبر 2015 در منابع طبّ نوین و کتب مرجع تغذیه و بانکهای اطلاعاتی PubMed، Science Direct و Google scholar جستوجو شد. دادههـا بـه روش یادداشتبرداری از مستندات، جمعآوری و تجزیهوتحلیل محتوایی شد.
یافته ها: از دیدگاه طبّ ایرانی و طبّ کلاسیک علل اصلی کمبود شیر بر اساس فیزیوپاتولوژی تولید آن در چهار گروه طبقهبندی میشوند که عبارتاند از عوامل مربوط به غذا، عوامل مربوط به اختلال خون، عوامل مربوط به بافت پستانی و عوامل نفسانی و جسمی. اختلال کیفی و کمّی غذا یکی از مهمترین علل کمبود شیر است. همچنین وجود خون صالح در تولید و میزان شیر مادر نقش مهمی دارد. ازجملۀ سایر شرایط برای تولید مناسب شیر، مزاج معتدل بافت پستانی است.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت مقولۀ تغذیه با شیر مادر، توجه به برخی دیدگاهها همچون مکتب طبّ ایرانی، علاوه بر گشودن دریچههای نو برای تحقیقات جدید، احتمالاً در موفقیت و پیشبرد سیاستهای گسترش تغذیۀ انحصاری با شیر مادر نیز نقش مؤثری داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب سنتی