دوره 9، شماره 1 - ( 3-1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 3582-3572 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bassiri S, Vagefi S, Amonoroaia D. Investigating the Effect of wet Cupping on some Biochemical parameters of lambs’ Blood. cmja 2019; 9 (1) :3572-3582
بصیری شهروز، واقفی شهرام، امین الرعایا داوود. تأثیر حجامت بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون گوسفند. فصلنامه طب مکمل. 1398; 9 (1) :3572-3582

1- گروه دام‌پزشکی و علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سراب، ایران. ، sh_bassiri@yahoo.com
2- گروه دام‌پزشکی و علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سراب، ایران.
3- کلینیک چهارده‌‌معصوم، تبریز، ایران.
مقدمه: حجامت تر یکی از روش­های درمانی طبّ سنّتی ایرانی است که بهصورت ایجاد مکش و خونگیری در مواضع خاصی از بدن انجام می­شود.
مواد و روش‌ها: دو آزمایش با هدف بررسی اثر حجامت بر ترکیبات بیوشیمیایی خون گوسفند انجام شد. ده رأس برۀ نر مهربان با میانگین وزن 3/24 ± 23/4 کیلوگرم به روش کاملاً تصادفی به دو گروه شاهد (بدون حجامت) و آزمایش (حجامت) تقسیم‌ شدند. در آزمایش اول، ترکیبات بیوشیمیایی خون حجامت با خون وریدی مقایسه شد. آزمایش دوم 7 روز پس از حجامت و با هدف بررسی تأثیر حجامت بر ترکیبات بیوشیمیایی خون وریدی انجام شد.
یافته ­ها: مقادیر کلسترول، تری‌گلیسیرید، لیپوپروتیین با دانسیتۀ بالا، گلوتامیک پیروات آمینوترانسفراز و اسید‌اوریک خون حجامت تفاوت معنی­داری (0/05p≤) با خون وریدی داشت. مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی خون وریدی گروه شاهد نسبت به گروه حجامت تفاوت معنی­داری نداشتند. درعین‌حال، برخی از پارامترهای مذکور در اثر حجامت بهبود یافت.
نتیجه‌گیری: بسیاری از ترکیبات دفعی خون حجامت بسیار بیشتر از خون وریدی بود. یک هفته پس از حجامت، برخی پارامترهای بیوشیمیایی نمونه‌خون وریدی گروه حجامت نسبت به نمونه‌خون گروه شاهد اندکی کاهش یافت. دفع مواد زائد خون در خون حجامت شاید نشان‌دهندۀ تأثیر مثبت حجامت بر پروفیل بیوشیمیایی خون باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی