دوره 9، شماره 2 - ( 6-1398 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 3729-3718 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afshar M, aspnani P. The Effect of Guided Imagination on the Significant Anxiety of Cancer Patients. cmja 2019; 9 (2) :3718-3729
افشار محمد، اسپینانی پژمان. تأثیر تجسم هدایت شده بر اضطراب آشکار بیماران مبتلا به سرطان. فصلنامه طب مکمل. 1398; 9 (2) :3718-3729

1- گروه اتاق عمل، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران. ، afshar_m_1344@yahoo.com
2- گروه داخلی- جراحی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.
مقدمه: اضطراب آشکار ازجمله مشکلات روان‌شناختی شایع در بین بیماران سرطانی است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر تجسم هدایت‌شده بر اضطراب آشکار بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در بخش سرطان بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1397 انجام شد. آزمودنی‌ها شامل 70 بیمار سرطانی بود. نمونه‌ها به‌طور تصادفی انتخاب و به دو گروه 35 نفری مداخله و کنترل تقسیم شدند. از نمونه‌ها رضایت آگاهانۀ کتبی گرفته شد، آزمودنی‌ها پرسش‌نامه‌های دموگرافیک و اضطراب آشکار اشپیل‌برگر را تکمیل کردند. گروه مداخله، 8 جلسه، هر هفته دو بار به مدت چهار هفته تحت آموزش تجسم هدایت‌شده قرار گرفتند و مجدداً پرسش‌نامۀ اضطراب آشکار را تکمیل کردند. داده‌ها با آزمون‌های مجذور خی دو،  تی تست و تحلیل کوواریانس آنووا در نسخۀ 16 نرم‌افزار SPSS تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس آنووا نشان داد بین گروه‌ها در پس‌آزمون در مقایسه با پیش‌آزمون تفاوت معنی‌دار وجود داشت. میانگین نمرات گروه تجسم هدایت‌شده در متغیر اضطراب آشکار در پس‌آزمون نسبت به گروه کنترل به‌ترتیب  (6/82 ± 54/ 17) و (6/45 ± 41/67) بود که نشان‌دهندۀ کاهش معنی‌دار آن است (0/001p=).
نتیجه‌‌گیری: تجسم هدایت‌شده می‌‌تواند به‌طور معناداری علائم اضطراب را در بیماران سرطانی کاهش دهد لذا به نظر می‌رسد استفاده از روش‌های طبّ مکمّل، جایگزین مناسبی برای پیشگیری از عوارض داروهای شیمایی باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری و مامایی